Cyrtocara moorii – Dolfijn Cichlide

Cyrtocara Moorrii, ook wel de Dolfijn Cichlide van het Malawimeer genoemd. Een grote soort die graag gehouden wordt om zijn voorkomen en gedrag.

Artikelnummer: 24364 Categorieën: , , ,

Cyrtocara moorii – Dolfijn Cichlide

De Cyrtocara moorii is in 1902 voor het eerst beschreven door Boulenger als Haplochromsi moorii. In 1989 hebben Eccles en Trewavas de moorii zijn eigen familienaam Cyrtocara gegeven, waarin het ook als enige verblijft. In het Nederlands worden ze soms Dolfijn Cichlide genoemd, ze hebben qua kleur en vorm af en toe wel wat weg van een dolfijn.

Als synoniemen kunnen we de volgende namen vinden: Haplochromis moorii, Cyrtocara moorei, Cyrtocara moori en Haplochromis moori.

De naam Cyrtocara komt uit het Grieks en betekend gebogen kop als verwijzing naar de bult die de mannen kunnen ontwikkelen. Moorii verwijst naar J. Moore die deze soort als eerst heeft ontdekt.

In het Nederlands worden ze ook wel Dolfijn Cichlide genoemd.

Beschrijving

Jonge Cyrtocara moorii zijn grijsachtig met dwarsstrepen. Als ze volwassen worden zowel de man als de vrouw vaalblauw met drie vlekken op de flank. Afhankelijk van hun stemming zijn de vissen dit vaalblauw tot fel blauw waarbij de vlekken geheel zijn verdwenen. Vooral dominante of parende mannen verkleuren naar donker blauw, normaal zijn ook zij wat lichter blauw en vertonen ze drie donkere vlekken op hun flank.

De mannen en vrouwen zijn over het algemeen vrijwel gelijk gekleurd, dit is al een aanwijzing dat deze vissen onderling redelijk goed met elkaar overweg kunnen. Het mooiste gedrag laten deze vissen wel zien als ze in een groepje worden gehouden. In dat groepje kun je meerdere mannen en vrouwen houden.

Biotoop

In het Malawimeer bewoont de Cyrtocara moorii voornmalijk de zanderige bodems maar wordt ook wel gevonden in de overgangsbiotopen tussen rotsen en het zand. Ze worden voornamelijk gevonden in ondiep water van ongeveer 3 meter diepte. Het zijn over het algemeen vissen die alleen voorkomen, je zal in het Malawimeer geen grote groepen aantreffen. Ze komen wel verspreid over het hele meer voor waarbij er geen verschillen te vinden zijn tussen de exemplaren die in het noorden of zuiden van het meer worden gevangen. De Cyrtocara moorii kan overigens ook in Lake Malombe worden aangetroffen. Lake Malombe meer wordt vanuit het Malawimeer van water voorzien door de Shire.

Dieet

In het wild voedt de Cyrtocara moorrii zich uitsluitend door de Fossorochromis rostratus, Mylochromis lateristriga en de Taeniolethrinops praeorbitalis te volgen. Deze drie vissen voeden zich namelijk door te graven in het zand, het zand zeven ze door hun kiewen. Tijdens dit proces stuift er veel zand en slijk op waarbij kleine schaaldiertjes en ander klein voedsel bloot komt te liggen. Heel interessant is dat de Moorii zijn “gastheer” verdedigd tegen andere Moorii’s en andere volgers (bv. Protomelas annectens).

In het aquarium is de Cyrtocara moorii is een makkelijke eter, vlokvoer, granulaat etc wordt gewoon gegeten maar dit dient wel afgewisseld te worden met diepvries of levend voer als mysis, krill enz. Geen tubifex of rode mug geven maar dit geldt eigenlijk voor alle malawi cichliden. Let ook op dat je niet teveel voert. Teveel en eiwitrijk voer kan er voor zorgen dat deze soort kan uitgroeien tot een centimeter of 30 bij de mannen. Eigenlijk zijn alle malawi cichliden wel gulzige eters, door ons krachtige voer groeien ze daardoor gemakkelijk te groot uit.

Het Aquarium

Het mag voor zich spreken dat de Cyrtocara moorii een ruim bemeten aquarium nodig heeft. Het aquarium moet worden ingericht met op de bodem fijn zand en enkele stenen zodat met name de vrouwen zich tijdelijk kunnen onttrekken aan de aandacht van de mannen.

Toen de Cyrtocara net in de aquarium handel terecht kwam kreeg hij al snel de naam een moeilijk te houden vis te zijn, mede door zijn gedrag maar zeker ook doordat het sterfte cijfer hoog lag. Tegenwoordig houden we grote cichliden in veel grotere aquariums dan vroeger. Ook is het waterverversen bij iedereen wel bekend. Zorg dus voor een ruim aquarium en ververs regelmatig het water, dit draagt zeker bij aan de gezondheid van je Cyrtocara moorii’s.

Kweek van de Cyrtocara moorii

De kweek van de Cyrtocara moorii is op zich niet al te moeilijk, een koppel zal zodra ze volwassen zijn al snel tot paren overgaan. De paring verloopt zoals bij veel Malawi cichliden. De man zoekt een plek uit om te paaien. Normaal verdedigen ze geen territorium maar voor het paaien maakt hij een tijdelijke uitzondering en verdedigd de door hem gekozen plek. Hij lokt het vrouwtje naar hem toe. De man en vrouw draaien om elkaar heen, waarbij de vrouw met haar neus in de buurt van de aarsvin komt, ondanks dat de man geen eivlekken heeft. De vrouw legt een paar eieren, draait zich om en neemt de eieren in haar muil waarna het om elkaar heen draaien verder gaat.

Na een dag of 17 a 18 kan de vrouw de jongen loslaten. Hiervoor zoekt ze een rustige plek en laat de jongen loszwemmen. Bij gevaar of in de nacht worden de jongen dan weer terug in de bek genomen om ze te beschermen. De nesten bestaan veelal uit 40 tot 80 jongen. De jongen kunnen worden gevoerd met fijn gewreven vlokken en artemia. Om de jongen goed te laten groeien is het ook voor deze soort belangrijk om regelmatig water te verversen.

Het vangen en verplaatsen van de vrouwen met de bek vol is wel een hele uitdaging. Niet alle vrouwen houden bij het vangen de eieren goed vast, voorzichtig en rustig uitvangen met een voldoende groot net is dus belangrijk. Doe dit eventueel pas op dag 15 of 16. Als de vrouw de eieren dan uitspuugt en niet meer terugneemt in haar muil dan zijn de jongen groot genoeg om zonder hun moeder op te kunnen groeien. Overigens laten niet alle vrouwen de jongen even makkelijk los, sommige moeders houden de jongen tot dag 25 vast.

Video’s

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Wimmels.com

Onze lezers score
[Totaal: 1 Gemiddeld: 5]

Extra informatie

Familie

Onderfamilie

Tribus

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

Nederlandse Namen

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, ,

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Cyrtocara moorii – Dolfijn Cichlide” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *