Danio choprae

Aangezien de Danio choprae voorkomt in snelstromend water moet dit ook worden nagebootst in het aquarium. Om de vis zijn mooiste kleuren te laten vertonen word een donker substraat met veel schuilplaatsen aangeraden.

Beschrijving

Danio choprae

De Danio choprae is als eerst beschreven door Hora (1928). In die beschrijving heeft de soort ook meteen zijn uiteindelijke naam gekregen. In de loop van tijd zijn er echter een aantal synoniemen ontstaan. Ten eerste is Celestichthys choprae een synoniem van deze soort. Ook Brachydanio choprai wordt gezien als synoniem. De synoniem Danio choprai lijkt erg op de officiële spelling, hierdoor ontstaat vaak verwarring met de officiële naam welke Danio choprae luid. De soortnaam: Choprae is een vernoeming naar Dr. B.N. Chopra.

Beschrijving

Deze soort is net als andere Danio’s gestroomlijnd qua vorm. Over de groengele basiskleur lopen donkerblauwe, verticale strepen. Daarnaast is er vlak onder de rug een blauwe horizontale streep te zien die over het gehele lichaam loopt. De vinnen zijn voornamelijk doorzichtig. Echter zitten er aan de boven en de onderkant van de staartvin een gele rand. Ook is er op de rugvin een gele horizontale lijn te zien. De anaalvin heeft bij de aanzet een witte streep lopen.

Het verschil tussen de mannetjes en vrouwtjes is gering. Vrouwtjes zijn iets voller en groter dan mannetjes. Aan de andere kant vertonen de mannetjes vaak meer kleur.

Herkomst en Habitat

De Danio Choprae tot dusver uitsluitend gevonden rond de stad Kamaing en Mogaung, welke vlak bij Myitkyina liggen. Hier zijn ze gevonden in de Mogaung Chaung wat een zijtak is van de Irrawaddy (ook wel Ayeyarwaddy). Deze vindplaats ligt in de staat Kachin in Myanmar (Birma).

De stroompjes waar deze soort in leeft hebben een sterke stroming met kristalhelder water. Daarnaast bestaat de bodem uit grind en stenen en zijn er geen waterplanten te vinden. In het onderzoek van Kullander (2012) zijn de vissen gevonden in een poel van 30 meter breed en 30-50 cm diep. Hieruit liep een klein stroompje van 30 cm breed en 20 cm diep door het grasland. De pH van deze poel was 7.6 bij een watertemperatuur van 24,8 °C. De geleidbaarheid van het water zat op 11 μS/cm.

Dieet

De Danio choprae is geen moeilijke eter en neemt bijna al het voer aan. Het geven van droogvoer is dan ook geen probleem. Hoewel, deze soort ook van groenvoer zal eten zijn de vissen voornamelijk carnivoor. In de natuur eten ze dan ook vooral insecten en hun larven.

Het Aquarium

Aangezien deze soort voorkomt in snelstromend water moet dit ook worden nagebootst in het aquarium. Om de vis zijn mooiste kleuren te laten vertonen wordt een donker substraat met veel schuilplaatsen aangeraden in de vorm van stenen, planten en hout. Ondanks dat in de natuurlijke omgeving geen planten staan, kleurt de soort mooier in dicht beplante aquaria.

Denk er ook om dat de Danio choprae goed kan springen. Het aquarium moet dan ook goed afgedekt worden.

Deze soort moet het liefst met een flinke groep worden samengehouden. Doordat voornamelijk de alpha mannetjes agressief naar soortgenoten kunnen zijn, zorgt een grote school ervoor dat de agressie verdeeld wordt. Het is normaal dat er vissen met gescheurde vinnen rond zwemmen door deze onderlinge agressie. over het algemeen beperkt dit zich ook alleen tot soortgenoten en worden andere medebewoners met rust gelaten.

Kweek

De kweek van de Danio choprae is niet erg moeilijk. Doorgaans zal dit gewoon in het aquarium plaats vinden.De ouderdieren zullen geen broedzorg plegen. Daarom is het nodig om een kweekaquarium op te zetten als nakomelingen gewenst zijn.

Dit kweekaquarium moet zodanig worden ingericht dat de ouderdieren de eitjes niet kunnen opeten. Zo kan er gebruik worden gemaakt van een bodem van knikkers, afzetmoppen of een fijnmazig rooster boven de bodem. Het aquarium dicht beplanten met fijn bladerige planten zoals Javamos is ook een optie.

Verder zal een pH van rond de 7 en een hoge temperatuur het afzetten bevorderen. Het “triggeren” van de kweek kan worden gedaan door eerst het aquarium voor een groot deel te laten leeglopen, om het vervolgens langzaam aan weer te vullen. Als hier enkele uren over wordt gedaan zullen de ouderdieren de volgende morgen overgaan op het afzetten van de eieren. Nadat de eieren zijn afgezet moeten de ouderdieren worden verwijderd. Om te voorkomen dat de jonge vissen worden opgezogen door de filter wordt het aangeraden om die te vervangen door één die minder krachtig is.

Na 3 dagen komen de eitjes uit en een paar dagen zullen de jongen vrij rondzwemmen. De jongen kunnen worden gevoerd met infusoriën en fijn stofvoer.

Auteur

R. Eltingh

Copyright foto’s

Choy Heng Wah
Marcin CC BY-NC-ND 4.0

Bronnen

Celestichthys choprae – Glowlight ‘Danio’ (Danio choprae, Danio choprai). (n.d.). Retrieved February 06, 2018, from Seriouslyfish.com
Danio choprai . (n.d.). Retrieved February 06, 2018, from http://www.iucnredlist.org/details/168588/0
Torres, A. G. (n.d.). Danio choprae summary page (R. B. Reyes, Ed.). Retrieved February 06, 2018, from Fishbase.org
California Academy of Sciences. (n.d.). Retrieved February 06, 2018, from Researcharchive.calacademy.org
Kullander, S. O. (2012). Description of Danio flagrans, and redescription of D. choprae, two closely related species from the Ayeyarwaddy River drainage in northern Myanmar (Teleostei: Cyprinidae). Ichthyological Exploration of Freshwaters, 23(3), 245.
Kullander, S. O., & Noren, M. (2016). Danio htamanthinus (Teleostei: Cyprinidae), a new species of miniature cyprinid fish from the Chindwin River in Myanmar. Zootaxa, 4178(4), 535-546.

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Karakter

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Danio choprae” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *