Danio kyathit

Over de zijkanten van het lichaam lopen 5 tot 7 strepen. Deze strepen kunnen gezien worden in de vorm van blauwe on-onderbroken lijnen of stippellijnen. Deze strepen lopen van vlak achter die kiewen tot het eind van het lichaam. De vissen die on-onderbroken lijnen hebben worden vaak aangezien voor zebradanio’s (Danio rerio).

Danio kyathit

Tot dusver heeft deze soort maar één naam, namelijk Danio kyathit. Deze naam is oorspronkelijk gegeven door F. Fang die deze soort in 1998 heeft ontdekt.

Beschrijving

De Danio kyathit heeft een langgerekt lichaam met een gele tot oranje kleur. Over de zijkanten van het lichaam lopen 5 tot 7 strepen. Deze strepen kunnen gezien worden in de vorm van blauwe ononderbroken lijnen of stippellijnen. Deze strepen lopen van vlak achter die kieuwen tot het eind van het lichaam. De vissen ononderbroken lijnen hebben worden vaak aangezien voor zebradanio’s (Danio rerio). Het onderscheid met de D. rerio is echter te maken doordat de D. kyathit oranje vinnen heeft terwijl ze bij de zebradanio helemaal doorzichtig zijn.

De vinnen van de Danio kyathit hebben dus een oranje rand. Daarnaast lopen er op de anaalvin één of twee oranje strepen. Het gebied tussen deze strepen is vaak blauw tot zwart.

Het geslachtsonderscheid is vrij lastig te maken. De vrouwtjes hebben vaak een wat voller lichaam en zijn minder mooi gekleurd dan de mannetjes. Dit verschil is vaak extra goed te zijn tijdens de paartijd wanneer de mannetjes hun kleuren het meest laten zien.

Herkomst en Habitat

De Danio kyathit heeft een erg klein verspreidingsgebied en is ook alleen maar bekend van een klein aantal vindplaatsen. Deze liggen in de buurt van de stad Myitkyina in de provincie Kachin in Myanmar (Birma). Hier word hij gevonden in zijriviertjes van de Irrawaddy.

In zijn natuurlijke habitat worden ze voornamelijk gevonden in snelstromende riviertjes met helder tot bruin water. Deze riviertjes stromen door bamboebossen en bevinden zich voor het grootste deel van de dag dan ook in de schaduw van de bamboe planten. De bodem van deze riviertjes bestaan voornamelijk uit modder en stenen.

Door zijn kleine verspreidingsgebied is de Danio kyathit door het IUCN geclassificeerd als gevoelig voor uitsterving (Near Threatened).

Dieet

Deze vissen leven in de natuur van insecten en insectenlarven. Deze soort eet zowel droogvoer als diepvries en levend voer. Daarnaast zijn de vissen zeer makkelijk over te wennen naar andere voedseltypen.

Het aquarium

Het aquarium moet worden ingericht met voldoende zwemruimte en schuilmogelijkheden. Doordat ze in de natuur voorkomen in snelstromende wateren wordt stroming in het aquarium op prijs gesteld. Ook is gedempt licht beter voor de vissen en hierdoor zullen ze mooier kleuren. Dit kan bereikt worden door drijfplanten te nemen of zwakkere verlichting te plaatsen. Ook een donkere bodem zal de kleuren van de vissen beter doen uitkomen.

Deze vissen zijn erg vreedzaam en daarom goed te houden met andere vreedzame bewoners. Zorg er met deze vissen er wel voor dat ze niet uit het aquarium kunnen springen.

Kweek

Indien de ouderdieren gezonde vissen zijn zal het niet moeilijk zijn om met de Danio kyathit te kweken. In het aquarium zal dit dan waarschijnlijk ook af en toe spontaan gebeuren. Bij een goed beplant aquarium met geen overbezetting zullen er misschien een paar jongen overleven. In het geval dat je toch meer jongen wil grootbrengen zal je een apart kweek aquarium moeten opzetten.

Het aquarium moet zo worden ingericht dat de vissen niet makkelijk meer de eitjes kunnen opeten. Dit kan gedaan worden met behulp van veel javamos of afzet moppen. Ook een bodem van knikkers kan hierbij helpen. De eitjes vallen dan tussen de knikkers en de ouderdieren kunnen er vervolgens niet meer bij.

Om het kweken te stimuleren moet het water een pH van rond de 7 hebben. Ook het verhogen van de temperatuur naar 24-26 °C helpt het opgang brengen van de kweek. Daarnaast moet er een krachtige filter worden geplaatst die voor veel stroming zorgt over de gehele lengte van het aquarium. Als er vervolgens langzaam verspreid over de dag, koud water wordt toegevoegd zullen de vissen beginnen met afzetten. Het zijn vrijleggers dus de eitjes zullen over de hele bak verspreid worden. De ouderdieren leggen niet alle eitjes in één keer maar doen dit in fasen. Dus haal niet meteen na de eerste leg de ouderdieren eruit, doe dit pas als alle eitjes gelegd zijn.

De gelegde eitjes zullen na 24 tot 36 uur uitkomen en de jongen zullen een paar dagen later vrij rond zwemmen. De jongen kunnen worden gevoerd met artemia naupliën of fijn stofvoer.

Bronnen

Auteur

Rick

Copyright foto’s

Choy Heng Wah

Gerry Verrier

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Broedgedrag

Sociaal Gedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperature minimum

Temperature maximum

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Danio kyathit” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please respect our copyright. Don`t copy text or images! Please share a link to this page instead.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je hier in!

Je informatie wordt nooit gedeeld met andere partijen

Laat dit bericht niet meer zien

AquaInfo.nl is de Nederlandstalige bron voor aquarium informatie! Met soortbeschrijvingen en artikelen proberen we kennis over diverse onderwerpen te bundelen en op duidelijke manier te verwoorden. Onze nieuwsbrief houdt je op de hoogte over:

  • Artikelen
  • Nieuwe soortbeschrijvingen
  • Ontwikkelingen
  • Zoetwater vissen
  • Zoutwater vissen
  • Planten
  • Lagere dieren
  • en al het andere wat je in een aquarium tegenkomt!