Danio margaritatus – Rasbora Galaxy

Danio margaritatus – Rasbora Galaxy, een erg bekende vissoort. Slechts 2,5 cm groot maar een heel leuk klein visje om te zien!

Danio margaritatus – Rasbora Galaxy

De Danio margaritatus of Rasbora Galaxy werd voor het eerst beschreven door Roberts in 2007. Hier werd de soort in eerste instantie beschreven als: Celestichthys margariatus. Pas later bleek echter dat de soort bij het geslacht Danio behoord. Daarom is deze vis nu officieel de Danio margaritatus. De naam margaritatus komt uit het latijn en betekend: “versierd met parels”. Dit is een verwijzing naar de witte vlekken die op het lichaam van de vissen voorkomen.

In de handel zijn er verscheidene namen gegeven aan deze vis. Hij is te krijgen onder de naam: Parel Danio, Rasbora Galaxy, Celestial Galaxy, Microrasbora galaxy en Hemelse Parel Danio.

Synoniem: Celestichthys margaritatus.

Beschrijving

Het lichaam van de Danio margaritatus is groenblauw tot donkerblauw van kleur. Daarnaast zijn er ook witte vlekken op het lijf te zien. Deze witte vlekken zijn de hier boven genoemde “parels”. De buik van deze vissen is fel rood net als de vinnen. Op de vinnen zelf is een zwart streep patroon waar te nemen. De staartvin is hierop een uitzondering. De basis kleur blauw van het lichaam loopt hierin over als een soort streep. De uiteinden van de vin zijn echter wel weer fel rood.

Ze kunnen een totale lengte bereiken tussen de twee en drie centimeter. Let dus goed op dat de medebewoners niet al te groot zijn, de Rasbora Galaxy wordt anders al snel voer voor de andere vissen.

Geslachtsonderscheid kan worden gemaakt door te kijken naar de kleuren van de vissen. mannetjes hebben vaak fellere kleuren. Met name de blauwe kleur is bij vrouwtjes een stuk donkerder dan bij mannetjes. Ook loopt het vlekken patroon bij vrouwtjes minder ver door op de buik.

Danio margaritatus - Rasbora Galaxy
Danio margaritatus – Rasbora Galaxy

Herkomst en Habitat

De Danio margaritatus is voornamelijk bekend van zijn originele vindplaats in Myanmar. Ze zijn hier te vinden in kleine poeltjes. Deze poeltjes hebben erg helder water en de gemeten temperatuur in januari lag tussen de 22 en 24 C. Daarnaast zijn ze ook vrij ondiep. De meeste poeltjes hebben een diepte van slechts 30 cm. De vijvers liggen in een open grasland. Ze worden gevormd door bronnen of overstromende beekjes. Ook in het water komen veel planten voor. De gevonden exemplaren komen uit het geslacht Hydrocharitaceae. Hieronder vallen Elodea en Anacharis soorten.

Dieet

In de natuur leeft de Hemelse Pareldanio waarschijnlijk van kleine insecten en hun larven. Daarnaast zullen ze waarschijnlijk ook zoöplankton eten.

Exemplaren die in gevangenschap zijn gekweekt eten meestal moeiteloos droog voer. Desondanks is het aan te raden om af en toe diepvries of levend voer te geven. Dit geldt met name voor watervlooien en artemia. Deze diertjes zorgen er namelijk voor dat de vissen mooi op kleur komen.

Danio margaritatus exemplaren die uit het wild komen eten een stuk lastiger. Daarom is in dit geval aan te raden om eerst levend voer te geven en ze langzaam over te wennen naar droogvoer.

Het Aquarium

Deze Danio’s zijn ten opzichte van andere grotere vissoorten erg verlegen. Dit kan ervoor zorgen dat de Danio’s niet genoeg eten binnen krijgen. Houd ze daarom niet bij grote of dominante vissoorten.

Onderling kan de Danio margaritatus nogal agressief zijn. Vaak zullen de mannetjes pronken en achter elkaar aan zitten. Gescheurde vinnen zijn dan ook eerder een regel dan een uitzondering. Echte schade door onderlinge agressie kan worden voorkomen door een grote school te nemen. Hoe groter hoe beter. De agressie word zo beter verdeeld tussen de vissen. Hierdoor kunnen alle vissen af en toe rust krijgen en is er niet één vis constant het slachtoffer.

Een aquarium vanaf 60 centimeter is al voldoende voor dit kleine visje. Zorg voor een dichte beplanting waartussen ze schuilen en houdt in het midden wat zwemruimte open. Dit scholenvisje komt het best tot zijn recht in een school van 10 exemplaren of meer. Beter nog is een veel grotere school.

Kweek van de Danio margaritatus – Rasbora Galaxy

Het kweken van de Parel Danio kan het beste gebeuren in een apart kweek aquarium. Deze kan worden ingericht met veel fijnbladerige planten en met name Javamos. In deze planten leggen de vissen hun eitjes. Naast planten kan ook worden gekozen om afzetmoppen in het aquarium te doen. Ook hierin zullen de vissen graag de eitjes afzetten.

Na het inrichten van het kweekaquarium laat je deze eerst indraaien zodat het tijd heeft om te rijpen. In een gerijpt aquarium is altijd wel wat super klein voedsel voor de jongen aanwezig. Plaats nu de ouderdieren in het kweek aquarium. Let hierbij wel op dat je slechts een aantal vissen plaatst. Hoe meer Danio margaritatus er in het aquarium zitten, hoe groter de kans is dat er veel eitjes gegeten worden. Om de zelfde reden moeten de ouderdieren worden uitgevangen als de eitjes zijn afgezet.

Per keer leggen de vrouwtjes tot 30 eitjes. Deze zijn ongeveer 1 millimeter groot. Dit is net iets kleiner dan de stippen op de flanken van de vissen. Na 3 à 4 dagen zullen de jongen uit het ei kruipen. Weer vier dagen later zullen de vissen ook vrij rond gaan zwemmen. Ze zullen zich dan in eerste instantie voeden met micro organismen. Geef de jongen aanvullend voer in de vorm van pantoffeldiertje en heel fijn stofvoer. Als de jongen wat groter zijn kunnen ze pas artemia naupliën of microwormen eten. Als de jongen ongeveer 12 weken oud zijn zal het kleurpatroon van de volwassen vissen beginnen te verschijnen. In het wild leggen de vissen waarschijnlijk het hele jaar door.

Lees ook eens het kweekverslag van Michael Pham

Video

Auteur

Rick – LauMooij – J. de Lange

Copyright foto’s

Hristo Hristov
Gerry Verrier
Yabby

Bronnen

Roberts, T. R. (2007). The “celestial pearl danio”, a new genus and species of colourful minute cyprinid fish from Myanmar (Pisces: Cypriniformes). The raffles bulletin of Zoology, 55(1), 131-140.
Fishbase
Seriouslyfish.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

margaritatus

Synoniemen

Celestichthys margaritatus

Nederlandse Namen

Rasbora Galaxy

Eerstbeschrijving

Tyson R. Roberts

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

60

Zone

Herkomst

Landen

Lengte Minimaal

2

Lengte Maximaal

3

Temperatuur minimaal

20

Temperatuur maximaal

25

pH minimum

7.0

pH maximum

7.5

GH minimum

3

GH maximum

10

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Danio margaritatus – Rasbora Galaxy” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *