Dario dario – Bengaalsvuurtje

Een van de kleiner blijvende soorten die in het gezelschapsaquarium gehouden kan worden is de Dario dario, met zijn 1,5 centimeter blijft hij klein maar valt door de kleur zeker op!

Dario dario – Bengaalsvuurtje

De basiskleur van de Dario dario is zilver-turquoise. De mannetjes hebben verticale rode strepen over het lichaam. De aars, rug en staartvinnen zijn ook rood gekleurd. De voorste stralen van de buikvinnen zijn bij oudere en dominante mannetjes verlengd en hebben een helblauwe kleur. De vrouwtjes hebben veel minder kleur en zijn wat wit grijzig.

Synoniemen: Badis badis bengalensis, Badis dario, Labrus dario

Herkomst

Noord-India

Biotoop

Zoetwater. Helder water met veel beplanting en een lichte stroming. In zijn biotoop komen Limnophila, Hygrophila, Vallisneria, Ottelia, and Rotala soorten voor.

Waterwaarden

PH: 6.5 à 8.5
Temperatuur: 18° tot 26°
Hij stelt weinig eisen.

Gedrag

Een rustig visje dat territorium gericht is. Dario dario kunnen per koppel, harem of groepje gehouden worden. Het combineren met garnalen gaat soms goed. Het Bengaalsvuurtje is niet heel groot en kan dus prima gecombineerd worden met de grotere garnalen. Jonge garnalen zullen ze soms wel eten. Als je zorgt voor een voldoende grote groep garnalen moet dat verder geen problemen geven.

Voeding

Levend- en diepvriesvoer, muggenlarven, watervlooien en artemia soms vlokvoer.

Aquarium

Het Bengaals Vuurtje heeft een aquarium nodig van minimaal 40 cm. Ze hebben dichte beplanting nodig en schuilplaatsen door middel van kienhout en rotspartijen. Ze houden van planten met kleine of vertakte blaadjes. De bodem moet fijn zijn omdat ze nog wel eens wegschieten en dan langs de bodem komen.

Kweek

Vrij gemakkelijk. Vrijleggers. De vrouwen krijgen een dikke buik wat aangeeft dat ze vol eieren zitten. Er worden wel maar een beperkt aantal eitjes gelegd die NIET verdedigd worden. Voor het kweekaquarium volstaat een klein aquarium met Javamos en een klein luchtfilter. De eieren worden tussen het Javamos afgezet. De minuscule eieren zie je gemakkelijk over het hoofd. Ze blijven niet alleen in het Javamos hangen maar vallen ook op de bodem. Na 3 dagen komen de jongen uit. Ze teren dan nog een paar dagen op de ei-zak. De jongen zijn echt heel erg klein. Het probleem is niet zozeer jongen uit laten komen maar ze opfokken. De jongen moeten worden gevoerd met het allerkleinste voer zoals infusoria. Naarmate ze groeien kunnen ze verder worden opgefokt met bijvoorbeeld verse artemia.

Voor het beste resultaat plaats je de ouders in een klein kweekaquarium met een klein luchtfilter (liefst 2 koppels). Een bodem is niet nodig, wel een grote pluk Javamos. Na een week verwijder je de ouders naar een ander aquarium. Na het verwijderen van de ouders kun je de Javamos uitschudden, met wat geluk kun je dan de zeer kleine eieren zien glinsteren.

Video

Auteur

SiVsIrK

Copyright foto’s

SiVsIrK
Hung-Jou Chen

Bron

www.Amazoona.be

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Herkomst

Landen

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperature minimum

Temperature maximum

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Dieet

Zone

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Dario dario – Bengaalsvuurtje” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please respect our copyright. Don`t copy text or images! Please share a link to this page instead.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je hier in!

Je informatie wordt nooit gedeeld met andere partijen

Laat dit bericht niet meer zien

AquaInfo.nl is de Nederlandstalige bron voor aquarium informatie! Met soortbeschrijvingen en artikelen proberen we kennis over diverse onderwerpen te bundelen en op duidelijke manier te verwoorden. Onze nieuwsbrief houdt je op de hoogte over:

  • Artikelen
  • Nieuwe soortbeschrijvingen
  • Ontwikkelingen
  • Zoetwater vissen
  • Zoutwater vissen
  • Planten
  • Lagere dieren
  • en al het andere wat je in een aquarium tegenkomt!