Dawkinsia filamentosa

De Dawkinsia filamentosa is een karperachtige die afkomstig is uit India. Ze worden met hun 18 centimeter vrij groot.

Beschrijving

Dawkinsia filamentosa

De Dawkinsia filamentosa is in 1844 voor het eerst beschreven door Valenciennes. Sindsdien hebben ze al een lange lijst aan namen gezien. Niet meer geldige synoniemen zijn: Leuciscus filamentosus, Barbus filamentosus, Puntius filamentosus, Systomus filamentosus, Barbus filamentosa, Systomus maderaspatensis, Systomus madraspatensis, Barbus mahecola, Leuciscus mahecola, Puntius mahecola, Systomus assimilis, Systomus assiniglis, Puntius lepidus, Barbus singhala, Puntius melanampyx singhala, Puntius singhala.

De naam Dawkinsia is een eerbetoon aan de wetenschapper Richard Dawkins; hij heeft veel bijgedragen aan het publieke begrip van met name de evolutionaire wetenschap. Filamentosa is afkomstig uit het Latijn en betekend draderig. Dit is een verwijzing naar de steeds langer wordende rugvin naarmate de vis ouder wordt.

Beschrijving

Levendige vreedzame vis die veel zwemruimte nodig heeft. Het aquarium kan gedecoreerd worden met fijnbladerige planten. De vis is een scholenvis, maar wil zich ook af en toe wel eens van de school verwijderen. Enkele uren per dag zon wordt zeer op prijs gesteld.

Biotoop

De Dawkinsia filamentosa zijn afkomstig uit India. Ze bewonen daar de helder water stromen, meren en poelen van de laagland rivieren, riviermondingen en moerassen.

Dieet

De dieren zijn zeer vraatzuchtig en eten alles wat voor de bek komt.

Kweek van de Dawkinsia filamentosa

De kweek van de Dawkinsia filamentosa is eenvoudig. De kweekbak moet ruim zijn en dicht beplant zijn. Als bodemgrond grove kiezel. Meestal wordt er in de ochtendzon afgezet. Na het afzetten de ouders verwijderen. De eieren komen binnen 2 dagen uit. De jongen zijn eenvoudig op te kweken met fijn stofvoer en Artemia-naupliën.

Video

Auteurs

John de Lange
Jan Bukkems – Aquavisie

Copyright foto’s

Hristo Hristov

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Landen

,

Dieet

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Dawkinsia filamentosa” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *