Dermogenys pusillus – Halfsnavelbekje

Het Halfsnavelbekje valt in het aquarium op door zijn bijzondere vorm. Langgerekt en met zijn bek aan de bovenkant.

Beschrijving

Herkomst

Thailand, Maleisië, Indonesië, ZO-Azië.

Uiterlijk

De Dermogenys pusillus of in het Nederlands Halfsnavelbekje kan een lengte bereiken van zo’n 7 centimeter. Dit visje valt gelijk op aan de vorm van zijn bekje, de onderkaak is langer dan de bovenkaak. Ze kunnen dan ook alleen aan de oppervlakte van het water eten. Het mannetje is kleiner en heeft een andropodium (voortplantingsorgaan).

Inrichting

Voor deze visjes heb je een aquarium nodig van 80 cm. De bak inrichten met beplanting die hier en daar tot aan de waterspiegel reikt, gebruik ook drijfplanten. Zet ook genoeg planten voor de ruiten, want de visjes kunnen hun uitstekende kaak beschadigen of zelfs breken als ze de ruit niet zien. Verder houden ze van wat lichte stroming en veel vrije zwemruimte.

Water

Temperatuur: 20-27 graden.
PH: 7-8
GH: 9-13

Voeding

Dermogenys pusillus eten zowel levend voer als droogvoer. Levend voer zoals muggelarven, fruitvliegjes, watervlooien en artemia.

Karakter

Het Halfsnavelbekje is een levendige oppervlaktevis, die nogal agressief kan zijn tegenover soortgenoten. Mannetjes vechten onderling erg ruig waardoor de onderkaak kan afbreken.  Als de kaak is afgebroken groeit deze in ieder geval bij jonge exemplaren binnen een week weer terug.

In het begin kunnen ze wat schrikachtig zijn, ze kunnen al heel erg schrikken van slaande deuren, of verlichting die plotseling aan of uit gaat.
Ze kunnen lagere temperaturen verdragen, maar bij hogere temperaturen worden ze actiever.
Het is een vis die in brak of hard water leeft, dus eventueel kan er wat zeezout toegevoegd worden.

Kweek

De kweek van de Dermogenys pusillus is vrij moeilijk. Zorg eerst dat de vissen in goede conditie zijn en geef ze afwisselend levend voer. Per keer worden er zo´n 10 tot 30 jongen geboren. Zet het vrouwtje op tijd in een ruime kweekbak, en zorg voor voldoende schuilplaatsen voor de jongen bijvoorbeeld met drijfplanten, anders eet ze haar eigen jonkies op. Als de jongen geboren zijn dan het vrouwtje uitvangen. De jongen meerdere keren per dag voeren met artemia-naupliën of muggelarven.

 

 

Auteur

Coby

Copyright foto’s

Bart Laurens

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter