Desmopuntius pentazona – Vijfstreepbarbeel

Desmopuntius pentazona of Vijfstreepbarbeel wordt vaak verward met de Sumatraan maar heeft iets rodere vinnen. Het is een rustige scholenvis die je niet met levendige soorten moet samenhouden.

Beschrijving

Desmopuntius pentazona – Vijfstreepbarbeel

Desmopuntius pentazona of Vijfstreepbarbeel heeft een oranje lichaam met 5 strepen die over het lichaam lopen. Net als bij de Puntigrus tetrazona is ook bij de Desmopuntius pentazona deze tekening terug te vinden in de naam. Penta betekend namelijk 5 en deze soort is dus ook vooral te herkennen aan de 5 strepen die over het lichaam lopen. De vinnen zijn soms iets roder dan het lichaam. De kleuren komen goed naar voren bij goede waterverzorging.

Het verschil tussen de mannen en vrouwen en moeilijk te zien. Mannen zijn feller gekleurd dan vrouwen. Dominante mannen krijgen veel meer rood in de vinnen en op het lichaam.

Synoniemen: Barbus pentazona, Barbus pentazona pentazona, Capoeta pentazona, Puntius pentazona, Systomus pentazona.

Herkomst

Maleisië, Indonesië (zwartwater), ZO- Azië.

Het Aquarium

Voor de Vijfstreepbarbeel is een aquarium nodig van minimaal 60 centimeter. Het aquarium inrichten met een donkere bodem, dichte randbeplanting, drijfplanten en over turf filteren, dit dempt het licht en dit komt de kleur die ze laten zien ten goede. Zorg voor voldoende schuilplaatsen voor de wat schuwere vissen door bijvoorbeeld ook hout en stenen te gebruiken. Wel voldoende zwemruimte houden want de Desmopuntius pentazona zwemmen graag.

Water

Temperatuur: 22-28 graden.
Ph: 5-6,5
GH: 4-10

Voeding

Deze vissen lusten zowel, zwarte, rode als witte muggenlarven, watervlooien, cyclops en artemia.
Ook af en toe kleine stukjes groenvoer en droogvoer mag gegeven worden, dus zowat alle kleine voersoorten. De Desmopuntius pentazona is een echte alleseters maar ze hebben de voorkeur voor levend/diepvries voer.

Karakter

De Vijfstreep Barbeel is rustiger dan andere barbelen, het is een rustige scholenvis die je niet met levendige soorten moet samenhouden. Houdt ze met 6 à 10 stuks in het aquarium. Ze zwemmen in de onderste en middelste waterlagen.

Kweek van de Desmopuntius pentazona – Vijfstreepbarbeel

De kweek van de Desmopuntius pentazona is niet zo makkelijk, hiervoor is een kweekkoppel nodig in een aparte kweekbak. Zorg dat het koppel goed doorvoed is. De kweekbak inrichten met fijnbladerige planten zoals Javamos en Cabomba. Het water moet heel zacht en zuur zijn, dus over turf filteren, de temperatuur mag langzaam een paar graden hoger gezet worden naar 27-28 graden. Na de ei afzetting de ouders uitvangen om te voorkomen dat de eitjes opgegeten worden. De jongen opkweken met artemia, watervlooien, cyclops en stofvoer, voer ze meerdere malen per dag kleine beetjes, dit bevordert de groei van de jongen. Regelmatig een deel water verversen.

Video

Auteur

Coby – Rickpad

Copyright foto’s

Mark Duffill

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

, , , ,

Nederlandse Namen

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, , , ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Desmopuntius pentazona – Vijfstreepbarbeel” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *