Devario shanensis

Dit leuke kleine hillstreamvisje is ideaal voor in een gezelschapsaquarium.

Beschrijving

Naamgeving

De Devario shanensis is voor het eerst beschreven in 1928 door Hora. Deze soort staat inmiddel ook bekend onder enkele andere namen: Danio shanensis, Brachydanio shanensis en Inlecypris shanensis. Deze benamingen worden echter gezien als synoniemen.

Beschrijving

De Devario shanensis heeft een beige basiskleur met donkergroene, verticale banden over de flanken. Op de staart is een soortgelijke streep te zien, hier loopt deze echter horizontaal. Het lichaam zelf is langgerekt waarbij de vinnen doorzichtig zijn. Met dit patroon lijkt deze soort sprekend op de I. maetaengensis. Er zit bijna geen verschil tussen beide soorten. Dit leid dan ook regelmatig tot verwarring. Geslachtsonderscheid kan worden gemaakt door te kijken naar de kleuren en grootte van de vissen. Mannetjes zijn namelijk mooier gekleurd en slanker. Dit verschil is met name goed te zien rond de paartijd.

Herkomst en habitat

Deze soort komt voor in de staat Shan in het noordoosten van Myanmar. Hier leeft de soort onder andere in de Salween en Duthawadi.
In zijn natuurlijke leefomgeving is de Devario shanensis gevangen in snelstromende rivieren, poeltjes en rijstvelden. Het water is hier erg helder. In zijn natuurlijke leefomgeving bestaat het substraat uit zand, gravel en keien.

Dieet

In de natuur heeft de Devario shanensis een carnivoor dieet. Hierbij eten ze kleine dieren zoals insecten en hun larven. In het aquarium stellen ze alleen geen hoge eisen aan hun voer. Levend-, diepvries- en droogvoer word moeiteloos aangenomen. Om de dieren in een goede conditie te houden moet dit echter wel afwisselend en bij voorkeur carnivoor zijn.

Het aquarium

Het aquarium kan het best worden ingericht als een hillstream aquarium. Dit kan worden gedaan door stenen als decoratie te gebruiken. Daarnaast kan de bodem bestaan uit gravel en zand. Aangezien het water van nature erg schoon en zuurstofrijk is een grote sterke filter aan te raden. Deze filter zal ook helpen om voldoende stroming in het water te creëren. Het aquarium zelf moet goed worden afgesloten. De vissen zijn namelijk goede springers en zullen anders uit het aquarium springen. De Devario shanensis is een vreedzame soort. Hierdoor kunnen ze goed gecombineerd worden met andere soorten. Zorg er echter wel voor dat de vissen worden gehouden in een grote school. Dit komt hun gedrag en kleur ten goede.

Kweek

De Devario shanensis is vrij makkelijk te kweken. Indien ze goed gehouden worden zal dit zelfs kunnen voorkomen in het gezelschapsaquarium. Om er echter voor te zorgen dat er genoeg jongen over blijven is een speciaal kweekaquarium een betere keus. Dit kweekaquarium moet zo worden ingericht dat de ouderdieren moeilijk bij hun eitjes kunnen komen. Dit kan, onder andere, worden gedaan door afzet moppen of mos te plaatsen. Ook methoden als knikkers, afzuigroosters of plastic gras kunnen worden gebruikt.Het water in het aquarium moet licht zuur zijn en relatief warm. Een krachtige filter kan zorgen voor voldoende stroming en zuurstof in het water.


Als de ouderdieren klaar zijn voor de paring kunnen ze in het kweekaquarium worden overgezet. Hierbij zal de paring meestal na 24 uur al gebeuren. Na 48 uur moeten de ouderdieren weer worden verwijderd uit de bak. Het uitkomen van de eitjes hangt af van de temperatuur, doorgaans is dit echter na 24 tot 36 uur. Een aantal dagen later zwemmen de jongen vrij rond. Zodra de jongen vrij rond zwemmen kunnen ze worden gevoerd met pantoffeldiertjes. Fijn stofvoer en Artemia naupliën kunnen worden gegeven zodra de jongen groter zijn.

Bronnen

 

Auteur

R. Eltingh

Copyright foto’s

Hung-You Chen

Extra informatie

Geslacht

Soortnaam

Dieet

Herkomst

Lengte Maximaal

Lengte Minimaal

Temperatuur maximaal

Temperatuur minimaal

GH maximum

GH minimum

pH maximum

pH minimum

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Devario shanensis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *