Dianema urostriatum – Vlagmeerval

De Dianema urostriatum of Vlagmeerval is een vreedzame scholenvis (dus houden met een minimum van 7 stuks). Ze stellen het erg op prijs om met velen van hun eigen soort lekker samen te zwemmen.

Familie:Callichthyidae
Wetenschappelijke naam: Dianema urostriata
Nederlandse naam: Vlagmeerval
Synoniem: Decapogon urostriatum

Herkomst

Brazillië; Manaus (Rio Negro)

Waterwaarden

pH: 6 – 6.5
Temperatuur: 26 – 28°c
GH: 5 – 8

Grootte

12 centimeter

Aquariuminrichting

Het aquarium moet ongeveer 120cm zijn, deze mag niet al te beplant zijn, aangezien het bezige zwemmers zijn en voor de rest moet het aquarium aangevuld worden met kienhout en stenen. Over turf filteren wordt op prijs gesteld.

Gedrag

Vreedzame scholenvis (dus houden met een minimum van 7 stuks). Ze stellen het erg op prijs om met velen van hun eigen soort lekker samen te zwemmen, dus the more the merrier. Ze zwemmen wel niet heel erg goed samen (niet in formatie). s’Avonds zijn ze actiever dan overdag. Vaak scharrelen ze in het rond, een beetje als corydorasjes dat doen. Ze zijn wel vooral in de middenzone te zien.

Eetgedrag

Alleseter met een voorkeur voor levendvoer.

Geslachtskenmerken

De mannetjes zijn iets slanker en kleiner dan de vrouwtjes

Kweek

Nog maar zelden in een aquarium gebeurd; de vissen in de handel zijn in de regel wildvang. De vissen bouwen schuimnesten, zoals dat ook bekend is van soorten als Callichthys en Hoplosternum. In dat schuimnest zetten ze hun eieren af. Zij zijn zover te krijgen op ongeveer dezelfde manier als Corydoras: een flinke waterverversing met het nodige gekletter en gespetter kan al voldoende zijn. Dat moet dan wel met zacht water gebeuren. De schuimnesten worden in de regel aan de onderkant van een groot blad gebouwd; iets dergelijks zou dus aanwezig moeten zijn. Het mannetje bewaakt de afgezette eieren en jaagt andere vissen consequent weg. De eieren komen na een periode van drie tot zes dagen uit en de jongen kunnen na een dag al verder grootgebracht worden met artemia-naupliën. Aangezien de nesten groot kunnen zijn en de jongen flinke eters zijn, moeten die voldoende voorradig zijn.

Opmerkingen

Dianema’s zijn niet zo vaak in een aquariumzaak te vinden; ze behoren niet tot het standaard-assortiment. Vaak zijn ze echter wel te bestellen. Het zijn heel leuke vissen die weer eens iets anders zijn dan Corydoras. Ze zijn daarmee best te vergelijken, al zijn ze wel iets groter. Met name Dianema urostriata zou ook een leuke “bijvis” voor discussen kunnen zijn.

Bronnen: aquavisie.org, aquaclopedie.nl , aquaworld.net, firms.com, aquariaroden.nl

Auteur

CB

Copyright foto’s

CB

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

GH maximum

GH minimum

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum