Dicotylichthys punctulatus – Driestreep Egelvis

Dicotylichthys punctulatus – Driestreep Egelvis is een groot worden de egelvis die niet gehouden wordt in normale aquaria.

Beschrijving

Dicotylichthys punctulatus

Dicotylichthys punctulatus is in 1855 beschreven door Johann Jakob Kaup. Ze behoren tot de van de Egelvissen (Diodontidae). Dicotylilchthys is een monotypisch geslacht, wat betekend dat dit geslacht slechts één soort kent. In totaal kent de familie slechts 18 soorten in 7 geslachten.

De soortnaam punctulatus betekend gespikkeld een verwijzing naar de zwarte stippen op het lichaam. In het Nederlands wordt hij ook wel Driestreep Egelvis genoemd naar de drie donkere verticale strepen op zijn flank.

Beschrijving

De Driestreep Egelvis heeft een groen-grijs tot blauwig-grijze kleur aan de bovenste helft van de vis. Zijn buik is wit. Op zijn flank zijn drie verticale donkere strepen te zien, één over het oog, één over het kieuwdeksel en één achter de borstvin. Het lichaam is bezaaid met stugge stekels die ze niet kunnen opzetten. Tussen de stekels zijn duidelijke zwarte punten te zien. De vinnen zijn allen een licht geel. Ze kunnen een totale lengte bereiken van zo’n 40 a 45 centimeter.

Over het algemeen leven ze solitair. Het zijn nachtdieren die zich overdag terug trekken tussen de rotsen en riffen.

Biotoop

De Dicotylichthys punctulatus is alleen te vinden langs Oost kust van Australië vanaf Moreton Bay naar beneden naar Bass Strait tussen Australië en Tasmanië in. Ze bewonen daar de estuaria en riffen op dieptes van 1 tot 50 meter.

Dieet

Met hun bek en krachtige kaken jagen ze op ongewervelden met een schaal zoals garnalen, kreeften en slakken.

Het Aquarium

De Dicotylichthys punctulatus – Driestreep Egelvis is door zijn grootte niet geschikt voor de aquariums thuis. Ze worden dan ook normaal gesproken niet gevangen voor de aquarium handel.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

John Turnbull – CC BY – NC-SA 2.0
Richard LingCC BY-NC-ND 2.0

Bronnen

Fishbase.org
Reeflex.net
FishesofAustralia.net.au

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Dieet

Sociaal Gedrag

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Dicotylichthys punctulatus – Driestreep Egelvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *