Distichodus teugelsi – Groene Dwerg Hoogrugzalm

Distichodus teugelsi is één van de mooiste en kleinblijvende Distichodus soorten en is erg geschikt voor het aquarium. Ze dienen groepsgewijs gehouden te worden. Het natuurlijke leefgebied kent zacht water, dat waarschijnlijk ook vereist is in het aquarium. Zachte planten staan op het menu.

Beschrijving

Distichodus teugelsi

Distichodus teugelsi is met maximaal 5-6 cm een kleine Distichodus afkomstig uit het centrale Congo bassin. Uit fossiele resten blijkt dat de familie Distichodus 7 tot 5 miljoen jaar geleden een verspreidingsgebied kende dat zich uitstrekte over een groot deel van Afrika. Distichodus teugelsi is olijf-groenachtig met kleine niet doorlopende dwarsstrepen en is voorzien van sterk iriserend zilveren vlekken patroon.  Het is één van de aantrekkelijkste Distichodus soorten.

Het aquarium

In tegenstelling tot veel andere Distichodus soorten dient Distichodus teugelsi groepsgewijs worden gehouden. Zoals bij alle Distichodus soorten zijn er altijd kleine confrontaties tussen de individuen, dit wordt echter nooit ernstig van aard. Aangezien zachte planten op het menu staan is het onverstandig om de vissen te houden in een aquarium waarin deze onderdeel uitmaken van de inrichting. Harde plantensoorten, zoals Anubias en Bolbitis en Javavaren, worden meestal niet gegeten.

Het aquarium kan in ieder geval beter bestaan uit rotsen, hout, zand en grind. Een beetje stroming wordt op prijs gesteld en het is belangrijk te zorgen voor een aantal schuilplaatsen. Een regelmatige waterverversing is belangrijk voor een goede gezondheid. Bij een te hoog nitraat gehalte ontstaan oog- en huidschimmels. Dek het aquarium goed af, aangezien de dieren goed kunnen springen. De soort leeft in zacht water, pH 4.2–4.5. Het is onbekend hoe de vissen omgaan met andere waterwaarden.

Voeding

Distichodus teugelsi is primair een herbivoor. Het lange spijsverteringskanaal is uitermate geschikt voor het verteren van plantaardig materiaal. Het menu is echter afwisselend. Naast waterplanten voeden de dieren zich met kreeftachtigen, wormen en detritus van de bodem. In het aquarium is er weinig wat de dieren niet eten. Vlokvoer, granulaat droogvoer, diepvries voer, muggenlarven, en artemia worden graag gegeten. Zorg in in ieder geval voor een groot plantaardig bestanddeel. Eventueel kunnen de dieren bijgevoerd worden met gehakte sla, mais, jonge spinazie, spirulina, en waterkers.

Kweek

Voor zover bekend is kweek van Distichodus teugelsi nog niet voorgekomen in het aquarium.

 

Video’s

Auteur

Patrick de Pijper

Copyright foto’s

Aquariumglaser.de

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Distichodus teugelsi – Groene Dwerg Hoogrugzalm” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *