Ecsenius bicolor – Bicolor Slijmvis

De Bicolor Slijmvis of Ecsenius bicolor behoort tot de familie Blenniidae (Slijmvissen). Bicolor’s hebben een slank, langwerpig lichaam met een donkerpaars achterlijf en een geel of oranje voorlijf.

Ecsenius bicolor – Bicolor Slijmvis

De Bicolor Slijmvis of Ecsenius bicolor behoort tot de familie Blenniidae (Slijmvissen). Een gemeenschappelijke eigenschap die alle leden van deze familie delen zijn de kleine aanhangsels boven op hun kop genaamd cirri. Blennies zijn endemisch in de Indische Oceaan en de westelijke en centrale regio’s van de Stille Oceaan.

Bicolor’s hebben een slank, langwerpig lichaam met een donkerpaars achterlijf en een geel of oranje voorlijf. Ze hebben ook een vrij ronde kop met een vlak voorhoofd en bolle ogen. De Blennie familie wordt vaak verward met de Gobie familie. Beiden zijn slank gevormde kleine vissen met een helder kleurenpalet. Blennies hebben een enkele continue rugvin die over de gehele lengte van hun lichaam loopt. Gobbies daarentegen hebben een rugvin en een buikvin die parallel loopt aan hun wervelkolom.

In de natuur, bewonen Blennies vaak getijdepoelen waar het water ondiep en warm is. Het zijn ongelooflijk goede springers. Ze springen van het ene gedijdepoeltje naar het andere op zoek naar voedsel. Deze activiteit heeft ze in het Indiaas de naam Steen Sprinker opgeleverd.

Deze rustige wezens zijn ideaal voor een gemengd aquarium. Probeer ze niet samen te houden met agressievere soroten. Blennies zijn ondiep water bewoners. Ze zijn niet vriendelijk naar andere aanwezige bodembewoners en hebben de neiging territoriaal te worden. Beslis dus van te voren welke bodembewoner je als liefste wil houden. Als dit een Blennie is, koop dan geen andere bodembewoner voor je aquarium. Een mannetje en een vrouwtje kunnen wel succesvol samen worden gehouden. Je wil ze wel voldoende schuilplaatsen bieden. Blennies spelen graag piek-a-boo. Ze besteden een groot deel van de dag met hun lichaam verstopt in hun schuilplaats waarbij alleen hun kop naar buiten steekt. Blennies zijn vooral geschikt voor rifaquaria. Ze grazen de algen en helpen zo het aquarium te reinigen en onderhouden. Ze hebben een stomp voorhoofd en kamvormige tanden wat een perfecte combinatie is om algen van de oppervlakte van de rotsen te schrapen.

Blennies zijn strikte herbivoren. Ze eten gedroogde en bevroren visvoer wat speciaal is gemaakt voor zeewater herbivoren. Let op: Levende algen zijn een essentieel onderdeel van hun dieet. Als je in je aquarium geen algen hebt groeien zouden ze heel goed kunnen sterven. Deze algengroei hoeft niet prominent genoeg aanwezig te zijn om met het blote oog te kunnen zien. Het kan ook microscopisch klein aanwezig zijn. Normaal gesproken is er altijd wel een microscopisch kleine hoeveelheid algen in het water aanwezig. Maar het is zo belangrijk voor de Blennies dat ik het toch opnoem als onderdeel van de voedingbehoefte van de Blennies.

De Bicolor Slijmvis groeit uit tot ongeveer 12,5 centimeter en kan in gevangenschap zo’n 10 jaar oud worden.

Deze soort is van geen belang voor de voedingsindustrie maar ze worden wel regelmatig gevangen voor de aquarium handel. Het is niet eenvoudig een man van een vrouw te onderscheiden. Mannen zijn doorgaans iets groter. Ze hebben ook de neiging om net iets kleurrijker te zijn. De kleur wordt ook intenser wanneer ze hun paai cyclus ingaan. Helaas lukt het zelden om Blennies in gevangenschap te kweken.

Auteur

Exotic-Aquariums

Copyright foto’s

Alexander Buil, Duikfreak.nl
Hristo Hristov

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Sociaal Gedrag

Dieet

Herkomst

,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Ecsenius bicolor – Bicolor Slijmvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please respect our copyright. Don`t copy text or images! Please share a link to this page instead.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je hier in!

Je informatie wordt nooit gedeeld met andere partijen

Laat dit bericht niet meer zien

AquaInfo.nl is de Nederlandstalige bron voor aquarium informatie! Met soortbeschrijvingen en artikelen proberen we kennis over diverse onderwerpen te bundelen en op duidelijke manier te verwoorden. Onze nieuwsbrief houdt je op de hoogte over:

  • Artikelen
  • Nieuwe soortbeschrijvingen
  • Ontwikkelingen
  • Zoetwater vissen
  • Zoutwater vissen
  • Planten
  • Lagere dieren
  • en al het andere wat je in een aquarium tegenkomt!