Epiplatys dageti – Dwarsbandsnoekje

Jonge dieren van het Dwarsbandsnoekje of Epiplatys dageti zijn levendige, verdraagzame vissen, maar naarmate ze ouder worden worden ze onverdraagzamer.

Epiplatys dageti – Dwarsbandsnoekje

Epiplatys dageti is in 1953 officieel beschreven door Poll. In het Nederlands wordt hij ook wel Dwarsbandsnoekje genoemd. Dit als verwijzing naar de snoekachtige vorm en de verticale strepen op zijn lichaam. De geslachtsnaam Epiplatys is op te delen in twee stukken. Het oud Griekse Epi wat boven of bovenop betekend en Platys wat plat of breed betekend. Dit is een verwijzing naar de afgeplatte bovenzijde van de vissen in dit geslacht. De soortnaam dageti is een vernoeming naar de Franse ichtyoloog Jacques Daget (1919-2009).

Het geslacht Epiplatys omvat momenteel in totaal zo’n 36 soorten en valt binnen de familie Nothobranchiidae, de familie van de Afrikaanse killivissen. De totale familie kent 12 geslachten en 273 soorten, veel daarvan zijn zeer fraai gekleurd.

Synoniemen: Aplocheilus dageti, Epiplatys dageti dageti, Poecilia sexfasciata, Lycocyprinus sexfasciatus, Epiplatys dageti monroviae, Aplocheilichthys spilauchen, Epiplatys sexfasciatus, Haplochilus sexfasciatus, Haplochilus infrafasciatus, Epiplatys chaperi, Haplochilus chaperi, Panchax chaperi.

Beschrijving

Het Dwarsbandsnoekje wordt niet zo heel groot. Ze kunnen een totale lengte bereiken van zo’n 5,5 centimeter. Ze hebben een lichtbruine grondkleur, soms zie je daar bovenop een vage blauw iriserende gloed. De vorm is wat langgerekt en de bovenkant van dit visje is afgeplat zodat hij aan het oppervlakte kan hangen zonder de waterlijn te doorbreken.

In de loop der jaren is er flink geschoven met de namen van deze soort. Op dit moment kent de soort twee belangrijke variaties. Epiplatys dageti monroviae heeft 5 verticale strepen op de flank. Onder de kin zie je een oranje/rode vlek waaraan ze de Engelstalige naam Red Chinned Panchax aan hebben te danken.

De tweede variant is de Epiplatys dageti dageti. Hierbij ontbreekt de rode vlek onder de kin van de mannen. Deze variant heeft ook zes verticale strepen op zijn flank.

Het verschil tussen de man en de vrouw is te zien aan de kleuren. Mannen zijn feller gekleurd en de monroviae variant ontwikkelen de oranje/rode kin, deze kleur ontbreekt bij de vrouwen. De mannen worden ook groter dan de vrouwen.

Ze zijn wellicht iets minder kleurrijk dan hun familieleden de Epiplatys annulatus maar het blijft een zeer aantrekkelijk visje om te zien. Het uiterlijk lijkt wel wat op de nog iets minder gekleurde Epiplatys chaperi en de Epiplatys togolensis.

Biotoop

Het herkomst gebied van Epiplatys dageti ligt in West Afrika en omvat het Zuidwesten van Liberia, het zuiden van Ivoorkust en het Westen van Ghana. Ze bewonen daar de regenwouden aan de kust alsmede de mangrove moerassen, kleine riviertjes en poelen. Het water is meestal zoet maar sommige populaties leven ook wel in licht brak water.

Het water is altijd kalm, langzaam stromend en dicht begroeid. In ditzelfde gebied leven ook Epiplatys bifasciatus en Epiplatys etzeli.

Dieet

Aan de afgeplatte bovenkant en de bek die naar boven wijst is al te zien hoe het Dwarsbandsnoekje zich voedt. Hangend aan het wateroppervlak jaagt hij op levend voer zoals kleine insecten.

In het aquarium kun je ze voeren met diepvries of levend voer. Ook vlokken en klein granulaat wordt wel gegeten. Houdt er wel rekening mee dat ze hun eten alleen van het oppervlak of net daaronder pakken. Voer wat te snel naar de bodem zinkt wordt bijna niet meer gegeten. Jonge visjes en kleine garnalen zijn voor de Epiplatys dageti niet veilig.

Zoals gezegd zijn het echte jagers. Je doet ze een heel groot plezier door ze te voeren met (vleugelloze) fruitvliegjes, mieren, watervlooien etc.

Kweek van de Epiplatys dageti – Dwarsbandsnoekje

De kweek van de Epiplatys dageti – Dwarsbandsnoekje is zeer eenvoudig. Het kweekaquarium moet enigszins verduisterd worden en uitgerust worden met Riccia fluitans en andere fijnbladerige planten. De 200-300 eieren worden daartussen gedurende een langere periode afgezet. Na het afzetten moeten de plantjes met eieren verwijderd worden. De eieren komen na 8-10 uit. De jongen kunnen met fijn stofvoer grootgebracht worden.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

John de Lange
Jan Bukkems – Aquavisie

Bronnen

Aquavisie
Seriouslyfish.com
Wak.aka.org
Aquariadise.com

Onze lezers score
[Totaal: 1 Gemiddeld: 5]

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, ,

Ecosysteem

, , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperature minimum

Temperature maximum

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Epiplatys dageti – Dwarsbandsnoekje” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please respect our copyright. Don`t copy text or images! Please share a link to this page instead.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je hier in!

Je informatie wordt nooit gedeeld met andere partijen

Laat dit bericht niet meer zien

AquaInfo.nl is de Nederlandstalige bron voor aquarium informatie! Met soortbeschrijvingen en artikelen proberen we kennis over diverse onderwerpen te bundelen en op duidelijke manier te verwoorden. Onze nieuwsbrief houdt je op de hoogte over:

  • Artikelen
  • Nieuwe soortbeschrijvingen
  • Ontwikkelingen
  • Zoetwater vissen
  • Zoutwater vissen
  • Planten
  • Lagere dieren
  • en al het andere wat je in een aquarium tegenkomt!