Erethistes jerdoni – Dwergvleugelmeerval

De Erethistes jerdoni is een zeer geschikte algeneter voor in het kleinere gezelschapsaquarium. Met hun maximale lengte van 3 centimeter passen ze met gemak in een 60 centimeter aquarium.

Beschrijving

Erethistes jerdoni – Dwergvleugelmeerval

De Erethistes jerdoni heeft ook een Nederlandse naam: Dwergvleugelmeerval. Ze zijn onderdeel van de familie Erethistidae wat 40 soorten bevat, onderverdeeld in 7 geslachten. De soort is beter bekend bij zijn oude naam: Hara jerdoni

Dit leuke kleine visje kan uitstekend in een gezelschaps aquarium worden gehouden. Omdat ze zo klein zijn (tot 3 centimeter) kunnen ze ook gemakkelijk in de standaard aangeboden 60 centimeter bakjes gehouden worden. Het is weer eens iets anders dan de Corydoras. Ze zijn heel verdraagzaam. De vis kan herkend worden doordat ze echt heel lange borstvinnen hebben. Deze zijn echt opvallend groot en komen tot achter de aanzet van de rugvin (zie de foto’s). Het is een bruinachtige vis, maar al gelang de gemoedsstemming met lichtere vlekken (zie foto’s).

Water

Temperatuur: 18 – 25°C
Hardheid: 6 – 15 (GH)
pH: 5.6 – 7.6

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Verspreiding

De Erethistes jerdoni komt voor in India en Bangladesh. Onder andere in de Ganges en de Brahmaputra Rivier.

Verzorging

Als u een biotoop bakje wil maken kunt u deze Erethistes jerdoni prima samen zetten met Dario dario. Het is sowieso verstandig om geen andere bodemvissen erbij te zetten omdat deze jongens erg klein en verlegen zijn. Wel kunnen ze prima samen met garnalen gehouden worden. Zorg voor een dichte beplanting op een paar plekken, daartussen schuilen ze het liefst. Natuurlijk zoals de meeste bodembewoners stellen ze zand erg op prijs, daar kunnen ze dan lekker in woelen.

Voortplanting

De Erethistes jerdoni heeft zich in het aquarium al voortgeplant, maar dat waren voor zover mij bekend, eigenlijk altijd toevalskweken. De jongen kun je voeren met microwormen en fijngewreven tabletten voor bodembewoners. Hoewel ze graag artemia eten lijkt het erop dat ze die niet goed kunnen verteren wat resulteert in grote sterfte.

Voeding

De Erethistes jerdoni eet eigenlijk alle levend en diepvriesvoer als het meer niet te groot is. Met een grote muggenlarf kunnen ze al aardig stoeien. Ze schijnen ook droogvoer te eten, maar dat heb ik nooit mogen waarnemen, ik geef ze eigenlijk altijd diepvries/levend voer.

Opmerking

De Erethistes jerdoni is helaas niet vaak in de handel verkrijgbaar, want voor kleine bakken is deze net zo geschikt als de kleinere Corydoras soorten.

Auteur

BiancaB

Copyright foto’s

John de Lange

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

,

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur maximaal

Temperatuur minimaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Erethistes jerdoni – Dwergvleugelmeerval” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *