Erethistes longissimus

De naam: longissimus, komt van het Latijns en betekend langste. Dit verwijst naar de verdikking in de staartvin. Die is bij deze soort het langste van alle Erethistes soorten.

Artikelnummer: 24143 Categorieën: , , Tags: , , , , , ,

Beschrijving van de Erethistes longissimus

Het hoofd en het lichaam zijn donkerbruin met lichtbruine vlekjes. Ook lopen er twee verticale lichtbruine strepen over het lichaam. De eerste bevind zich vlak achter de rugvin  en de tweede bevind zich vlak achter de anaalvinnen. De rug en vet vinnen zijn donkerbruin net als het lichaam. De staartvin is doorzichtig op een paar bruine vlekken na. De buik en anaalvinnen zijn afwisselend doorzichtig en bruin. De borstvinnen zijn bruin met een wit puntje op de uiteinden.

Deze soort is voornamelijk te herkennen aan de lange verdikking aan de bovenkant van de staartvin. Bij de Erethistes longissimus is deze verdikking het langst van alle Erethistes soorten en kan wel ⅕ van de SL worden (SL=lengte van de vis zonder staart). Daarnaast heeft hij geen verlengde bovenste vinstraal zoals de H. filimentosa en de H. mesembria.  Verder is het erg lastig om deze soort van andere Erethistes soorten te onderscheiden.

De Erethistes longissimus is door Heok Hee NG en Maurice Kottelat voor het eerst beschreven in 2007. Synoniem: Hara longissima.

Herkomst en habitat

Voor zover bekend wordt de Erethistes longissimus alleen gevonden in Myanmar (Birma). Hier is hij te vinden in een zijrivier van de Irrawaddy. Hier is hij tussen de steden Mogaung en Kamaing gevonden. De precieze verspreiding is nog niet bekend, dus het is mogelijk dat deze soort op meer plekken gevonden kan worden rond de Irrawaddy rivier.
Op de tot nu toe bekende vindplek, leeft deze soort in snelstromend water. In het aquarium stelt deze soort dan ook stroming op prijs. Daarnaast is een bodem van zand aan te raden. Hierin kunnen de vissen veilig woelen zonder verwondingen op te lopen. Zorg ook voor genoeg schuilmogelijkheden, anders zullen de vissen veel last krijgen van stress.

Voedsel

Erethistes soorten eten over het algemeen droog voer en diepvriesvoer. Echter zullen ze levend voer beter waarderen. Het kan in eerste instantie moeilijk zijn om ze te laten wennen aan droogvoer.

Deze vissen zijn carnivoor, dat wil dus zeggen dat algentabletjes en komkommer niet als hoofdvoedsel gegeven dient te worden. Let er ook op dat de vissen genoeg voedsel krijgen en dat de medebewoners niet al het voedsel weg kapen voor het de Erethistes’s bereikt.

Waterwaarden

De temperatuur van het water moet tussen de 20 en 26 graden in zitten en de pH mag tussen de 6 en 7.5 zijn.

Let wel op, deze soort heeft erg schoon water nodig. Zorg dus voor een goede filtratie en ververs het water goed. Hij kan slecht tegen veel nitraat en dat mag dan ook niet hoger worden dan 12.5mg/l.

Kweek

Tot dusver is er één bekend geval van nakomelingen. Dit was echter een toevalskweek en er is dus nog niet veel bekend over het kweken van deze soort.

Opmerkingen

De naam komt van het Latijns en betekend langste. Dit verwijst naar de verdikking in de staartvin. Die is bij deze soort het langste van alle Erethistes soorten.

Bronnen

NG, H.H. & Kottler, M., 2007, A review of the catfish genus Hara, with the description of four new species (Siluriformes: Erethistidae). Revue suisse de Zoologie, blz. 471-505
Planet Catfish, 28-09-2015, Planetcatfish.com

Auteur

Rick

Copyright foto’s

Choy Heng Wah

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Erethistes longissimus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *