Etroplus canarensis

Etroplus canarensis is een van de 3 cichlidensoorten van Azië en komt als enige lid van de Etroplus familie alleen in zoetwater voor.

Beschrijving

Etroplus canarensis

Etroplus canarensis behoort tot de enige 3 cichliden soorten van Azië, allen uit het geslacht Etroplus. De naam Etroplus is afkomstig van het Griekse woord ‘etron’ dat buik betekent en ‘hoplon’ dat pantser of wapen betekent. Het refereert aan de stekelige vinstralen van de anaalvin.Etroplus canarensis wordt tot 10 cm lang en is de meest zeldzame Etroplus soort. Etroplus canarensis komt alleen voor in twee rivieren in Kannada district in Zuid-west India. Als gevolg van vervuiling en zandwinning verandert het leefgebied zodanig dat de vis in het voortbestaan wordt bedreigt. Er werd zelfs lange tijd gedacht dat de soort was uitgestorven.

Het aquarium

Etroplus canarensis is een eenvoudig te houden soort, mits het water schoon en zuurstofrijk is. In tegenstelling tot andere Etroplus is het  een zuivere zoetwatervis. Brak water wordt niet verdragen. De dieren dienen in een groep te worden gehouden. Hierbinnen wordt een hierarchie gevormd. Binnen de groep komen continu schermutselingen voor. In een aquarium dat groot genoeg is zijn deze nooit heftig van aard. Toch kan het op de lange duur leiden tot het wegkwijnen van het zwakste individu. Dit kan worden voorkomen door een grote bak te gebruiken en een groep van minimaal 6-8 dieren te houden. De agressie wordt dan verspreid en het is niet steeds de zwakste exemplaar die het aan kortste eind trekt. Het beste kan de vis -conform de natuurlijke omstandigheden- in een rivierbiotoop met veel zwemruimte, wat stenen om een soort van territorium af te bakenen en een matige stroming. Vermijdt zachte planten, aangezien deze worden gegeten. De temperatuur dient tussen 23-en 32 graden te liggen. Gezien de gevoeligheid voor organische vervuiling is een regelmatige waterverversing een must. De soort is vreedzaam, zelfs tegen veel kleinere vissen.

Voedsel

In de natuur leeft Etroplus canarensis grotendeels van Aufwuchs dat van de rotsen wordt geschrapen. Het gebruikelijke levend of diepvries voedsel, zoals Artemia, en muggenlarven wordt graag gegeten. Belangrijk is echter dat een flink bestanddeel van het menu plantaardig is (bijvoorbeeld Spirulina).

Video

Copyright foto’s

AquariumGlaser.de

 

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Etroplus canarensis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *