Euphyllia glabrescens – Toorts Koraal

Euphyllia glabrescens – Toorts Koraal is zeker geschikt voor beginnende zeewater liefhebbers. Je kunt dit koraal bijvoeren en ze stellen niet al te hoge eisen!

Beschrijving

Euphyllia glabrescens – Toorts Koraal

Toorts Koralen zijn onderdeel van de familie Euphylliidae. De wetenschappelijke naam is Euphyllia glabrescens. De soort is voor het eerst beschreven door Chamisso & Eysenhardt in 1821. Soms worden ze ook wel Torch Koraal genoemd, eigenlijk de Engelstalige versie van de naam.

Toorts Koraal is een van de meest populaire soorten grootpoliepige steenkoralen (LPS), door de grote verscheidenheid aan kleuren. In aquaria zal de Euphyllia glabrescens ook huisvesting kunnen bieden aan anemoonvissen.

De familie Euphylliidae kent zeven geslachten. Het geslacht Euphyllia kent op haar beurt weer 13 soorten, waarvan Euphyllia ancora – Hamertjeskoraal waarschijnlijk het bekendst is.

Beschrijving

Toorts Koralen vormen een hard skelet, wat relatief klein is in verhouding tot hun totale omvang. Het meest herkenbare aan de torch zijn de lange, zwierige tentakels, die kunnen variëren in kleur en waarvan de uiteinden vaak een contrasterende kleur hebben. De uiteinden van de tentakels kunnen netelen.

Biotoop

Het Toorts Koraal komt voor in verschillende riffen in de Grote Oceaan, maar de exemplaren in de handel zijn meestal afkomstig uit Indonesië of Australië.

Hier komen de koralen voor op dieptes tot 35 meter.

Dieet

Zoals veel andere soorten LPS is ook het Toorts Koraal een goed beginnerskoraal, omdat het bijgevoerd kan worden. Net als hamerkoraal is de Toorts geen agressieve eter, waardoor het vinden van passend voedsel een uitdaging kan zijn. Voedsel in de categorie 6-13mm biedt de grootste kans van slagen. Denk hierbij aan artemia of mysis.

In tegenstelling tot sommige andere koralen stellen Toorts Koralen geen bijzonder hoge eisen aan de verlichting van het rif. Dit komt mede doordat fotosynthese niet de primaire voedselbron is van deze koralen. In sterker licht zullen torches betere kleuren laten zien, terwijl ze in zwakker licht vermoedelijk verder uit zullen strekken.

Ook aan de stroming stellen ze geen hoge eisen, maar ze prefereren een matige tot sterkere stroming.

Het Aquarium

Om een sterk skelet te kunnen bouwen hebben Toorts Koralen, net als andere steenkoralen, een stabiele concentratie calcium, magnesium en KH nodig in het water. Ook hier stellen de koralen, wederom, geen hele hoge eisen, maar regelmatig testen en zorgen dat deze waarden enigszins matchen met natuurlijk zeewater is aanbevolen.

Nitraat en fosfaat zijn ook belangrijk. Wanneer de nitraatwaarde boven de 30-40ppm stijgt, is de kans groot dat dit koraal hieronder zal bezwijken. Een nitraatwaarde rond de 5-10ppm wordt wél gewaardeerd.

Video

Auteur

Pascal Fernhout-Klomp

Copyright foto’s

Pascal Fernhout-Klomp
Bernard DupontCC BY-SA 2.0

Bronnen

Tidalgardens.com
Coralsoftheworld.org

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Nederlandse Namen

,

Ecosysteem

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Netelgevoeligheid

Netelcapaciteit

Voortplanting/Deling

Behoefte aan licht

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Euphyllia glabrescens – Toorts Koraal” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *