Farlowella acus – Naaldmeerval

De Farlowella acus is een van de slank gebouwde meervallen, vandaar ook de naam Naaldmeerval. Het zijn geen scholenvissen maar stellen het gezelschap van soortgenoten wél op prijs!

(1 klantbeoordeling)

Beschrijving

De naaldmeerval, Farlowella acus (of is het toch Farlowella vittata)

Wetenschappelijke benaming:
Familie: Loricariidae
Synoniemen: Acestra acus, Farlowella scolopacina, Loricaria scolopacina
Over de wetenschappelijke benaming is op het internet veel verwarring, op sommige sites gebruikt men de naam Farlowella vittata, terwijl hij meestal benoemd wordt als Farlowella acus. Omdat hij me ook onder die naam verkocht werd en hij bij de meeste mensen onder deze laatste naam bekent is hou ik deze ook aan.
De genusnaam Farlowella komt van Farlow, een bekend Amerikaans botanist
acus komt van het Latijn en betekent naald.

Vindplaats:
Venezuela (Zuid-Amerika) wordt op de meeste sites als vindplaats opgegeven.

Lengte:
De opgegeven lengtes verschillen van 15 tot 25 cm, mijn grootste Farlowella is 14 cm groot.

Geslachtsonderscheid:
De mannen zijn meestal een beetje groter en hebben een iets dikkere en ruwere neus. Ze zijn ook wat slanker terwijl de vrouwtjes iets voller gebouwd zijn.

Grootte van het aquarium:
Ik zou voor deze vissen een aquarium van ten minste 1m20 aanraden.

Waterwaardes:
Ph: 6/7
Temperatuur: 24/27 °c
De vissen zijn gevoelig voor plotse waterveranderingen, dus een regelmatig onderhoud met wekelijkse waterverversingen is aan te raden.

Gedrag:
De Farlowella’s zijn niet zo’n zwemmers, meestal liggen ze op een blad van mijn Echinodorus, kleven ze tegen de ruit van mijn aquarium of grazen ze het kienhout af op zoek naar algen. Als ze schrikken kunnen ze wel eens door het aquarium schieten waarbij opvalt dat ze niet zo’n handige zwemmers zijn. Omdat ze zo onhandig zijn kunnen ze zichzelf wel eens laten onderdrukken door andere meervallen. Het is mij opgevallen dat ze toch wel gezelschap van soortgenoten appreciëren.

Voeding:
Deze dieren eten vooral plantaardige voeding waarbij vooral mijn Echinodorus bleheri afgegraasd wordt, groenvoer als komkommer en algentabletjes mogen niet aan het dieet ontbreken, ook wordt de vis wel eens vermeld als een prima algeneter. Diepvriesvoedsel en droogvoer worden eveneens aanvaard, het mag echter niet de voornaamste voedsel zijn.

Inrichting van het aquarium:
Deze dieren zijn geschikt voor een (niet te klein) gezelschapsaquarium. Grootbladige planten mogen, evenals stukken kienhout, niet ontbreken. Houd er rekening mee dat de vissen van sommige planten zullen eten. Als medebewoners zijn niet te actieve vissen zoals tetra’s en Corydoras geschikt, ook dwergcichliden zijn geschikte medebewoners. De drukkere soorten als Barbussen worden afgeraden.
Ook het gezelschap van meerdere grote meervallen is niet aan te raden. Dit omdat ze zich naar de Farlowella’s toe nogal eens pesterig kunnen gedragen waardoor de minder beweeglijke Farlowella’s zich nog wel eens in een hoekje laten drukken.

Auteur

Babysnake – Aquaforum

Copyright foto’s

Babysnake

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Broedgedrag

Dieet

Herkomst

Karakter

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

1 beoordeling voor Farlowella acus – Naaldmeerval

 1. Coen

  De acus en de vittata zijn echt verschillende Farlowella’s. Waarbij vooral de “neus” en de kleurstelling anders is. Als ik op de foto’s af moet gaat zijn het allemaal “vittata’s”.

  • John de Lange

   Dank voor de opmerking Coen. Als ik echter op PlanetCatfish, Scotcat en Seriouslyfish kijk dan zou het verschil hem niet in de kleur zitten maar in de vorm van de neus. Die van de vittata is langer en smaller. Bij de acus zou de man ook odontes op de snuit krijgen en de vittata niet, als ik de 3e foto bekijk zouden dat kleine odontes kunnen zijn. Daarentegen geeft Planetcatfish aan dat de acus waarschijnlijk nooit geëxporteerd is geweest….

   Al met al zijn de soorten blijkbaar moeilijk uit elkaar te houden. De extra informatie zal ik op een later tijdstip wel toevoegen met de opmerking dat de foto’s waarschijnlijk toch van de vittata zijn.

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *