Fundulopanchax sjostedti

De Fundulopanchax sjostedti is een van de kleurrijke killivissen die uit afrika komen.

Beschrijving

Herkomst

Nigeria, Kameroen, ze leven daar in tijdelijke poelen en plassen, alsmede in moerassen.

Synoniemen

Aphyosemion caeruleum, Aphyosemion coeruleum, Aphyosemion sjoestedti, phyosemion sjostedti, Aphyosemion zimmeri, Fundulopanchax caeruleus, Fundulopanchax sjoestedti, Fundulopanchax zimmeri, Fundulus caeruleus, Fundulus gularis caerulea, Fundulus sjostedti, Fundulus zimmeri

Vorm en kleurtekening

Het lichaam van de Fundulopanchax sjostedti is gestrekt, slank en zijdelings slechts gering samengedrukt. De soort omvat een aantal lokale kleurvariëteiten die zich in hoofdzaak van elkaar onderscheiden in de grondkleur.

De tekening op het lichaam en op de kop, alsmede in de vinnen, vormen doorgaans een gemeenzaam kenmerk. Vooral bij jong dieren zijn op het lichaam acht á negen roodbruine dwarsbanden duidelijk afgetekend, waarvan de voorste ongeveer boven de buikvinnen en de achterste op de staartvinbasis. Bij oudere dieren lost deze tekening grotendeels op in afzonderlijke paarsbruine pigmentvlekken die dan nog slechts onregelmatige dwarsbanden vormen. Op de kop en de kieuwdeksels grillige streep-en stiptekeningen, afgewisseld tegen een blauwgroen iriserende ondergrond. Een soortgelijke tekening zet zich voort achter de kieuwdeksels tot het begin van de aarsvin. Rugvin groenachtig met talrijke roodbruine stippen en streeptekeningen parallel aan de vinstralen, aan de basis een donkere band. Aarsvin groenachtig met oranjerode boventoon in het achterste gedeelte, voorste verlengde vinstralen met lichtblauwe punten, gevolgd door een bruine band en onregelmatige rode markeringen, staartvin boven groenachtig met donkere streeptekeningen parallel aan de vinstralen, onder oranjegeel tot zachtbruin met zachtgroene punten en donkere banden. Borstvinnen transparant groenachtig met donkere band.

Grootte: ca. 10 cm.

De vrouwtjes: aanzienlijk kleiner, vinnen zonder verlengde vinstralen, tekening onopvallend.

Verzorging

Om hun natuurlijke levenslust en kleurenpracht te tonen moet het wateroppervlak liefst dichtbegroeid zijn met oppervlakte planten die het invallende licht temperen. Bovendien maken vissen graag gebruik van neerhangende wortelpartijen om het legsel in af te zetten.

pH 6 tot 6,5, DH 5 tot 7. Hoewel in de natuurlijke biotopen vooral overdag vrij hoge temperaturen worden gemeten, houden we de vissen in gevangenschap op 22 – 24 graden; hogere temperaturen bekorten de levensduur. Als voedsel komen allerlei aquatiele insecten en hun larven in aanmerking, maar de voorkeur wordt gegeven aan zwarte en witte muggenlarven, ook watervlooien worden naar hartelust verorbert.

Reeds door de verwerking van veel turf en kienhout in het aquarium, zal het water lichtgeel kleuren, wat we nog kunnen bevorderen door een permanente filtering over turf.

Kweek

Deze killi soort is een bodemlegger,

De paring van de Fundulopanchax sjostedti voltrekt zich onmiddellijk boven de bodem. De eieren hebben een kleefkracht en worden onmiddellijk boven de bodem afgezet of in de bodem gewerkt. In de kweekbak kan men het beste een bodem aanbrengen van turfmolm. Dit materiaal wordt allereerst goed uitgekookt en uitgespoeld en hierna bijvoorbeeld door een netje gewreven om het geheel te verkruimelen.

Selecteer 1 man en 2 vrouwtjes, gedurende 14 dagen waarin zich het paringsspel zich voltrekt, de dieren dagelijks voeren met muggenlarven; liever geen ander voer die de bodem kunnen verontreinigen. De watertemperatuur mag schommelen tussen de 22 en 24 graden.
Wanneer de dieren geen paarneigingen meer vertonen worden ze uit de kweekbak gehaald en wordt het kweekwater voorzichtig afgegoten of afgeheveld. Hierna kan het bakje op de oude plaats blijven staan, waarna de turfbodem langs natuurlijke weg zal indrogen, zoals dit eveneens het geval is in de natuurlijke biotopen.

Na 6 weken voeg je wat zachtzuur water en infusiediertjes toe en de eerste eieren komen al binnen enkele uren uit.

Opfokvoer: Artemia-naupliën, gezeefde Cyclops en Daphnia, grindalwormpjes.

Opmerkingen

Het geslachtsverschil is bij sommige exemplaren na zo’n 8 weken te zien maar meestal pas na een paar maanden. Aphyosemion en Fundulopanchax soorten zijn meestal na een jaar geslachtsrijp.

 

 

 

 

Auteur

Bianca

Copyright foto’s

Peter Maguire

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter