Gambusia holbrooki

Gambusia holbrooki is een zeer eenvoudig te houden vis die vrij weinig eisen stelt aan watersamenstelling en temperatuur.

Beschrijving

Gambusia holbrooki

Gambusia holbrooki is een zeer eenvoudig te houden vis die vrij weinig eisen stelt aan watersamenstelling en temperatuur. In een aantal gevallen is hij ten opzichte van andere vissen enigszins agressief. Hij moet dus niet met al te kleine vissen worden samen gehouden. Het aquarium moet aan de randen en achtergrond dicht worden beplant terwijl ook een aantal drijfplanten aan te raden zijn. Het mannetje van deze soort blijft aanzienlijk kleiner dan het vrouwtje.

De soort is voor het eerst beschreven door Girard in 1859.

Synoniemen: Gambusia affinis holbrooki, Gambusia patruelis holbrooki, Heterandria holbrooki, Schizophallus holbrooki, Gambusia affinis holbrocki, Gambusia holbrocki, Gambusia holbrookii, Zygonectes atrilatus.

Herkomst

Noord Amerika; USA.

Dieet

Als voedsel moet klein levend voer worden gegeven in de vorm van muggenlarven. Ook plantaardig voer in de vorm van algen en droogvoer wordt graag gegeten.

Kweek van de Gambusia holbrooki

De kweek van de Gambusia holbrooki is niet zo eenvoudig. De soort is levendbarend. Alleen volledig uitgegroeide vrouwtjes kunnen voor de kweek worden ingezet. Iedere 5 tot 8 weken worden 40-60 jongen ter wereld gebracht. Aangezien de jongen door de ouders sterk worden opgejaagd is het noodzakelijk om te zorgen voor voldoende schuilplaatsen in de vorm van drijfplanten.

Bijzonderheid

Gambusia holbrooki is veelvuldig ingezet in de bestrijding van muskieten. Ze zijn dan ook overal ter wereld ingezet behalve op Antarctica. Het is een exoot die rechtstreeks concurreert met andere vissen en hebben op sommige plaatsen sommige van de inheemse vissoorten verdreven.

Video

Auteur

Jan Bukkems – Aquavisie

Copyright foto

Gunther SchmidaCC BY-NC-SA 3.0

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Broedgedrag

Dieet

Karakter

Sociaal Gedrag

Zone

Herkomst

Landen

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Gambusia holbrooki” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *