Garra flavatra – Panda Garra

Door zijn aantrekkelijke tekening is Garra flavatra of Panda Garra één van de meest populaire Garra soorten in het aquarium.  Ze komen het beste tot hun recht in een hillstream aquarium, met veel stroming en zuurstofrijk water.

Garra flavatra – Panda Garra

Garra flavatra is een garra soort die voorkomt in West-Myanmar. Ondanks het kleine verspreidingsgebied is deze soort zeer populair geworden in de aquariumhandel, het directe gevolg van de aantrekkelijke tekening van de soort, vandaar ook de Nederlandse naam Panda Garra. Garra’s bewonen zeer kleine, ondiepe (tot wel 30 cm diepte) snelstromende en zuurstofrijke rivieren. Garra flavatra wordt zo’n 7-9 cm groot.

De naam Garra betekent zandgraver. Zandgraver stond voor generieke omschrijving (vergelijkbaar met de beschrijving modderkruiper) die algemeen toegepast werd op bodembewonende karperachtigen die niet tot een bestaande groep in te delen waren. De soortindeling binnen de Garra’s in onderwerp van veel verwarring. Waarschijnlijk moeten bepaalde soorten ook als een complex van soorten worden beschouwd. Garra’s hebben een groot verspreidingsgebied dat loopt van Zuid-China tot een groot deel van Zuidoost-Azie, India en het midden-oosten tot Noord en Centraal Afrika. De bekendste Garra soort is natuurlijk Garra rufa, welke in de paramedische wereld wordt ingezet om de huidziekte Psoriasis te bestrijden.

Verzorging

Garra’s zijn eenvoudig te verzorgen. Het beste echter is om hun natuurlijke biotoop na te bootsen met een hill-stream opzet. Vaak worden Garra’s in normale aquaria als te aanwezige drukke, zenuwachtige, zwemmers beschouwd.  Garra’s gebruiken niet alleen de bodem, vaak zijn ze te vinden in alle waterlagen. Houdt er rekening mee dat Garra’s in groep gehouden moet worden, bij voorkeur tussen 6-8 dieren. In de groep ontstaat een sociale structuur. Garra’s zijn vredelievend tegenover andere vissoorten. Wat absoluut noodzakelijk is is schoon en zuurstofrijk water. Een filter met een capaciteit 10x de aquariuminhoud per uur is geen overbodige luxe. Temperatuur tussen de 22 en 26 graden, bij voorkeur aan de lagere kant.

Voedsel

Garra’s eten voornamelijk van de biomassa die tussen algen op de door zon belichte stenen ontstaat. Toch zijn ze niet volledig herbivoor. Ook klein levend voer zoals muggenlarven, tubifex, artemia, watervlooien worden gegeten, evenals droogvoer. Zorg voor dat er in ieder geval een plantaardig deel in zit. Af en toe kan een stuk komkommer, meloen, geblancheerde spinazie of spirulina worden gegeven.

Kweek van de Garra flavatra – Panda Garra

De kweek van de Garra flavatra – Panda Garra is niet al te moeilijk.  In een dicht beplant aquarium, voorzien van een afzetrooster worden de eieren afgezet en bevrucht.  Na het afzetten moeten de ouders verwijderd worden omdat ze eieren roven.  De jongen kunnen worden groot gebracht met het allerfijnste stofvoer.

Video

Auteur

P. de Pijper

Copyright foto’s

Enrico Richter – Amazon Predators

Onze lezers score
[Totaal: 1 Gemiddeld: 5]

Extra informatie

Familie

Soortnaam

Herkomst

Broedgedrag

Karakter

Dieet

Sociaal Gedrag

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Garra flavatra – Panda Garra” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *