Geophagus altifrons

De Geophagus altifrons is een van de aardeters uit Zuid Amerika. Ze worden vrij groot maar zijn relatief vredelievend.

Beschrijving

Geophagus altifrons

Sinds de laatste tijd zijn Geophagus soorten zeer populair onder de liefhebbers. Je ziet ze dan ook veelvuldig aangeboden worden in de winkels. Waaronder ook de mooie sierlijke Geophagus altifrons. Middels dit artikel wil ik wat meer informatie delen over deze mooie vissen en vooral ook mensen helpen met het houden er van.

De naam Geophagus kan worden opgedeeld in twee stukken: Geo betekend Aarde en Phagos betekend eten. Samen maakt dat aard-eter. Dit is een verwijzing naar hun gedrag waarbij ze in het substraat happen. Altifrons is afkomstig uit het Latijn, Alto betekend Hoog of Lang en Frons betekend Voorhoofd of Voorkant. Dit verwijst naar het hoge voorhoofd van deze soort.

Herkomst/Uiterlijk

Deze soort komt uit Zuid -Amerika en bevolkt er onder andere de Rio Tapajos, Rio Xingu, Rio Trombetas, Rio Tocantins rivieren elke rivier heeft zijn eigen variant die onderling weer verschillen in grondkleur en bouw. Zo zal de Tocantins variant uit het staatje Tocantins vrij hoog van bouw worden en ook veel forser dan de Rio Tapajos variant uit Brazilië.

De Geophagus altifrons is een soort die van zandhappen houd in de natuur doen ze dit gedrag ook wat ze ook maar al te graag in het aquarium laten zien. Ze happen dan in het substraat wat ze uitzeven voor voedseldeeltjes. Hieruit blijkt ook maar weer dat de bodemgrond zeker niet te grof mag zijn want dan zouden we dit prachtige gedrag niet terug zien in het aquarium.

Man en vrouw uit elkaar halen is ook niet zo moeilijk mannen zijn forser en ook hebben ze een meer boller voorhoofd en meer kleur. Bij mijn variant zijn de vrouwen grijzer van grondkleur en bezitten meer blauwe glittertjes tussen de schubben. Ook zijn ze wat ronder van bouw.

Verzorging in het aquarium

Geophagus altifrons zijn makkelijk te houden vissen maar men moet wel wat regels voor het houden in gedachte houden. De regels voor het houden van Geophagus altifrons en andere Geophagus soorten zijn simpel : Een fijne zandbodem ,rustige medebewoners, goeie waterwaarden.

Deze mooie vissen komen het beste tot hun recht in een groepje van 8 dieren natuurlijk moet de bakmaat het wel toelaten!

Het houden van deze vissen in koppels zal ik afraden deze mooie vissen zijn geen paartjes voor het leven. Dus ze zullen hun partner naar het paren ook de rug toekeren iets wat ook veel terug komt bij andere aardeter soorten zowel uit Zuid- en Midden -Amerika.

De uiteindelijke grootte zal liggen rond de 20 à 25 cm., er gaan verhalen dat ze groter gaan worden maar heb ze zelf nog nooit groter gezien.

Inrichting

De inrichting kan het beste zo open en fijn mogelijk gedaan worden dus een goeie fijne zandbodem die dik genoeg is om te zandhappen (dus dat ze niet gelijk op de bodem plaat stuiten) En her en der ook schuilplaatsen zodat ze zich kunnen verschuilen als ze ergens van geschrokken zijn.

Geophagusachtige zijn geen plantenslopers er kunnen wel planten sneuvelen maar dit doen ze nooit met opzet maar door het graven ontwortelen planten nogal snel. Een tip hier voor is de planten eerder te plaatsen dan de vissen en te laten wortelen evt. met wat kiezelsteentjes bij de wortels zodat de wortels zich er aan kunnen hechten zodat de plant minder snel omhoog komt.

De verlichting kan beter ook wat meer gedempt zijn nog mooier zou zijn om de verlichting zo te nemen dat ze de kleuren van de soort recht aandoen dus grolux, trinton lampen.

De bakmaat voor deze dieren te houden is minimaal 160x60x60cm. Dan is het al mogelijk om een mooie groep te houden. Er is dan wat minder ruimte voor medebewoners, mooier zou zijn een aquarium van minimaal 200x60x60cm. of groter.

Waterwaardes

Zelf heb ik mijn Geophagus altifrons zitten op een PH van 6.5 en een KH van 4 en GH van 8. Deze waarden heb ik verkregen middels het filteren over turf en vers kienhout erbij. Hierdoor kreeg ik deze prachtige waterwaarden. Er zijn mensen die ze op hardere waterwaarden houden. Het kan maar zelf heb ik ze liever op een wat natuurlijkere manier zitten. En persoonlijk vind ik mijn waterwaarden ook nog wat te hoog.

De medebewoners:(Karakter)

Geophagus altifrons is een groepsvis dus met een groepje van 8 stuks blijft er weinig ruimte over voor medebewoners. Ze zijn niet agressief zijn en hun medebewoners mogen dat ook niet zijn.

Aan cichliden zijn onder andere geschikt :

  • Heros severus of andere verwante soorten te denken aan de efasciatus of de sp. tapajos.
  • Hypselecara temporalis en coryphaenoides deze soorten worden fors maar zijn zeer gaaf.
  • Uaru amphiacanthoides deze mooie bijna discusachtige vissen zijn ook zeer geschikt.
  • Crenicichla soorten hierbij de kleinere rustige soorten (of de bak moet groot zijn)
  • Guinacara soorten kunnen ook goede medebewoners zijn.

Er zijn veel meer opties om dit allemaal op te sommen. Het gaat hier wat ver maar zolang het rustig is en de Geophagus in waarde laten dan komt het vanzelf wel goed. Aan niet cichliden kan men denken aan Zalmachtige/corydorasachtige/meervalachtige etc.

De kweek van de Geophagus altifrons

Ik ga hieruit van de ervaringen met mijn variant die ik verzorg dat is de Rio Tapajos variant deze zijn niet moeilijk te kweken. De man zoekt veelal zelf een vrouw op en gaat baltsen als de vrouw het toelaat mag de man duwtjes geven in haar flank, Na een tijdje dit te hebben gedaan gaat het paartje opzoek naar een afzet plaats.

Dit is veelal een stuk hout of een steen ik heb zelfs al gezien dat de dieren zonder te poetsen afzette op een stuk hout net onder de waterspiegel! (Nood breekt wetten zeker bij vissen).

Deze dieren leggen eitjes en dan zal mening hobbyist die niet weet wat er gaat gebeuren schrikken.  Na het bevruchten neemt het vrouwtje ze in de bek! Ze eet ze niet op nee ze gebruikt haar mond als een broedkamer voor de jongen. De eitjes/jongen verblijven daar net zolang in tot ze groot genoeg zijn om er uit te kunnen. Dit is veelal 0.5 a 0.8cm groot en net wanneer de dooierzak op is gaan ze vrijzwemmen. Zodra ze vrijzwemmen spuugt de moedervis ze uit.

Het mannetje zal dan zorgen voor de verdediging van de jongen tegen de medebewoners. In een niet te drukke bak is het een prachtig gezicht hoe de jongen in en uit de moeder haar bek gaan. Tijdens deze periode van afzetten tot de jongen haar mond verlaten, eet het vrouwtje niet! Ook zal ze zich niet kunnen verdedigen tegen medebewoners en is dus volledig afhankelijk van haar mannetje. Hij houdt de boel vrij van ongewenste indringers in hun gebied.

De opkweek van de jongen is niet moeilijk dit kan door te voeren moet poedervoer en pas uitgekomen artemia naupliën waarna later men over kan gaan op wat grover voer en diepvriesvoer.

Slot

Kortom als men een mooie sierlijke vis wil in het aquarium met een gaaf gedrag. Mooie kleuren en vooral ook wat persoonlijkheid dan kan ik zeker de Geophagus altifrons aanraden deze dieren zijn het waard om te houden. Wel een tip vanaf mijn kant koop ze bij een goeie winkel want er zijn ook veel kruisingen en andere soorten in omloop voor altifrons. Zelf ben ik zeer blij met mijn mooie dieren zijn kleine pareltjes in het aquarium.

Video

Auteur

Michael

Copyright foto’s

Michael
J. de Lange

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

, , , ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum
GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Geophagus altifrons” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *