Geophagus brasiliensis

De Geophagus brasiliensis is een van de rustigere Geophagus soorten. In de handel ook wel aangeboden als parelmoer cichlide.

Beschrijving

Geophagus brasiliensis

Geophagus brasiliensis is al in 1824 voor het eerst beschreven door Quoy en Gaimard. De geslachtsnaam Geophagus is op te breken in twee oud Griekse woorden. Gea betekent aarde en phagein betekent eten. Gecombineerd dus aardeter. Deze groep vissen wordt dan ook wel aardeters genoemd. De naam brasiliensis is een vernoeming naar de herkomst: Brazilië.

Beschrijving

Geophagus brasiliensis kan een lengte bereiken van zo’n 20 centimeter. Deze vis heeft een grijsgroene grondkleur met daarover blauwwitte parelachtige vlekken, de vinnen zijn bijna helemaal rood. In de handel wordt hij vaak aangeboden als parelmoercichlide, oftewel in het Engels de “Pearl earth eater”. De vrouwtjes blijven kleiner dan de mannetjes.

Synoniemen: Chromis brasiliensis, Chromys unimaculata, Acara gymnopoma, Acara minuta.

Herkomst

Brazilië, Uruguay, Zuid-Amerika.

Het Aquarium

Voor de Geophagus brasiliensis is een aquarium nodig van minimaal 1 meter. De bak inrichten met losse beplanting, je kunt de planten het beste in een bloempotje in de bodem verankeren, want de Geophagus kan flink graven in de broedperiode. Gebruik stenen en kienhout om schuilplaatsen te maken. De bodem moet van fijn en niet te scherp zand zijn.

Water

Temperatuur: 20-23 graden.
PH: 6-7
KH: 5-8

Voeding

Als voedsel kan levend voer worden gegeven zoals runderhart, visvlees, garnalen, mosselen, regenwormen en diepvriesvoer, ze accepteren ook droogvoer.

Karakter

Geophagus brasiliensis kunnen het beste als koppel gehouden worden, ze zijn niet zo agressief als andere Geophagus soorten, behalve in de broedperiode. Ze verdedigen hun eieren en jongen fel tegen andere vissen. Verder zijn het vreedzame vissen tegenover andere soorten.

Kweek van de Geophagus brasiliensis

De kweek is niet heel moeilijk. Als zich een koppel heeft gevormd zullen ze een gaan graven en een steen oppoetsen waarop de eieren worden afgezet. Voor het poetsen gebruiken ze bij voorkeur ronde stenen. In het aquarium zetten ze hun eieren ook wel af op bloempotten. De Geophagus brasiliensis begint al jong met het afzetten van eieren, vanaf zo’n 10 centimeter lengte kun je verwachten dat ze hier mee gaan beginnen.

De nesten van de Geophagus brasiliensis kunnen wel 600 tot 800 eieren bevatten. Let op dat je niet een heel nest opkweekt. In Nederland is er niet voldoende markt om deze allemaal kwijt te kunnen. Je kunt de jonge Geophagus brasiliensis opkweken met artemia-naupliën en zodra ze wat groter worden ook groter voer.

Video

Auteur

Coby

Copyright foto’s

Flunter!
F. Ingemann Hansen – Akvariefotografen.com

Extra informatie

Familie

Onderfamilie

Tribus

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

, , , , , ,

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

,

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Geophagus brasiliensis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *