Geophagus steindachneri

De Geophagus steindachneri is een van de kleiner blijvende Geophagus soorten. Het zijn echte grondelaars dus een bodem van zand wordt zeker op prijs gesteld.

Beschrijving

Beschrijving van de Geophagus steindachneri

De Geophagus steindachneri kan een lengte bereiken van zo’n 14 centimeter, vrouwtjes 11 centimeter. De basiskleur is crèmekleurig met een zwarte horizontale streep. Verder hebben ze grotendeels metaalgroene vlekken over hun lichaam. De vrouwtjes zijn minder gekleurd. De mannetjes krijgen een bultvorming, ze worden ook wel “rode bult aardeter” genoemd.

Het is een tamelijk vreedzame vis tegen zijn medebewoners, alleen tegen soortgenoten kunnen ze territoriaal zijn (vooral tijdens de broedperiode) het is daarom beter 1 mannetje met meerdere vrouwtjes te houden.

Synoniemen: Geophagus hondae, Geophagus magdalena.

Herkomst

Colombia, Venezuela.

Het Aquarium

Voor deze vissen is een aquarium nodig van minimaal 1.50 meter. De bak inrichten met harde planten, kienhout en stenen zodat er voldoende schuilplaatsen ontstaan. De planten kunnen het beste in een bloempotje in de bodem verankerd worden, want deze soort woelt graag in de bodem. De bodem mag bestaan uit zand of fijn rond grind, geen scherp grind anders kunnen ze zich verwonden. Het is aan te raden een krachtige filter te gebruiken en regelmatig het water te verversen.

Water

Temperatuur: 25 graden.
PH: 6-7,5
GH: 8-12

Voeding

Als voedsel kan zowel levend voer als diepvriesvoer gegeven worden, zoals stukjes runderhart, garnalen, muggelarven en insekten (zorg wel als je insekten voert dat ze niet uit vervuild water komen). Ook droogvoer wordt geaccepteerd.

Karakter

Het is een tamelijk vreedzame vis tegen zijn medebewoners, alleen tegen soortgenoten kunnen ze territoriaal zijn (vooral tijdens de broedperiode) het is daarom beter 1 mannetje met meerdere vrouwtjes te houden.

Kweek van de Geophagus steindachneri

De Geophagus steindachneri  is een muilbroedende cichlide, het vrouwtje kiest een plaats uit, dit kan een steen of een hol zijn of op het subtraat, hier legt ze de eitjes die daarna door het mannetje bevrucht worden. Daarna neemt het vrouwtje de eitjes in de bek, na ongeveer 15 à 20 dagen worden de jongen losgelaten. De jongen kunnen opgekweekt worden met kleine stukjes garnalen of fijngewreven droogvoer.

Video

Auteur

Coby

Copyright foto’s

Hélène Lagueux

Ben Lee – Amiidae.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Geophagus steindachneri” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *