Glossolepis leggetti – Leggett’s Regenboogvis

De Glossolepis leggetti is een van de zeldzame regenboogvis soorten die niet meer gehouden wordt in de Aquarium hobby.

Glossolepis leggetti – Leggett’s Regenboogvis

Glossolepis leggetti mannen hebben een groen reflecterende kleur op hun rug, dof oranje tot wittig op de borst en de onderkant van de flank. Een vage blauwe band over het midden van het lichaam, de kleuring is het meest intens aan de achterzijde en wordt direct omzoomd door een dunne lijn licht metallic blauw. De flanken hebben verspreide donker blauwe vlekken of dunne strepen. De vinnen zijn over het algemeen doorzichtig, hoewel de rug en anaalvinnen een blauwe glas kunnen vertonen, dan vooral bij volwassen mannen. Vrouwen zijn gelijk gekleurd, zij het met een dunnere vage blauwe band over het midden van het lichaam en met aanzienlijk minder donkere vlekken of kleine strepen op hun flanken. Ze kunnen een maximale lengte bereiken van 10 centimeter, maar worden doorgaans niet groter dan 8 centimeter standaardlengte.

De Glossolepis leggetti is in 1998 officieel beschreven door Allen en Renyaan.

Verspreiding en Leefomgeving

Aleen bekend in de Wapoga Rivieren systeem van Noord West Papua. Ze zijn gevonden in relatief helder water, rustige gedeeltes van de Tiawiwa River, een grote zijrivier van de Wapoga, in de buurt van het Siewa vliegveld. Ze werden samen met de Chilatherina alleni en Melanotaenia rubripinnis in de Tiawiwa River, maar in tegenstelling tot deze soorten die vaak in overvloed voorkomen in ondiepe, relatief snelle delen, geven ze de voorkeur aan diepere stukken, met minimale stroming.

Opmerkingen

Glossolepis leggetti heeft zijn naam gekregen als eerbetoon aan Ray Legget uit Brisbane, Queensland, als erkenning voor zijn bijdrage in de kennis over de zoetwater vissen in de regio Australië en Nieuw Guinea. Deze soort wordt op dit moment in de aquarium hobby niet gehouden.

Auteur

Adrian R. Tappin – Home of the Rainbowfish

Vertaling

John de Lange

Literatuur 

Allen, G. R. and S. J. Renyaan (1998). Three new species of rainbowfishes (Melanotaeniidae) from Irian Jaya, Indonesia.Aqua, Journal of Ichthyology and Aquatic Biology 3(2): 69-80.

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Glossolepis leggetti – Leggett’s Regenboogvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *