Glossolepis pseudoincisus

De Glossolepis pseudoincisus is vernoemd naar en lijkt op de Glossolepis incisus. Er zijn echter wel verschillen.

Glossolepis pseudoincisus – Tami River Regenboogvis

Allen and Cross, 1980

Van oktober 1954 tot mei 1955 werd er een expeditie op uitgestuurd in Nederlands Nieuw Guinea (West Papua) door het “Rijksmuseum van Natuurlijke Historie” in Leiden. De ichtyoloog van het museum, Marinus Boeseman was de leider van de expeditie. Zijn taak was om een grondige kennis op te doen van de visfauna door zoveel mogelijk rivieren en meren te onderzoeken in West Papua. Deze taak werd grondig opgepakt en in een relatief korte periode werden veel plaatsen bezocht, wat resulteert in een grote collectie voor het museum in Leiden. Deze collectie bevatte veel Regenboogvissen, maar een grondige studie van dit materiaal en beschrijvingen van al die nieuwe soorten werden nooit door Boeseman gemaakt.

Als onderdeel van zijn voorbereiding op de herziening van de Regenboogvis familie, bestudeerde Gerald Allen de Nederlandse collectie van 1954-55 aan het eind van de jaren zeventig. Hij ontdekte niet minder dan 4 nieuwe Regenboogvis soorten, die hij beschreef in 1980 samen met Norbert Kruis. Deze soorten werden Melanotaenia boesemani, Melanotaenia ajamaruensis, Melanotaenia japenensis en Glossolepis pseudoincisus. Glosselepis pseudoincisus werd pseudoincisus genoemd als verwijzing naar zijn soortgelijke uiterlijk en geografische nabijheid tot de Glossolepis incisus.

Verspreiding en Leefgebied

De Glossolepis pseudoincisus werd gevonden door de Boeseman expeditie in november 1954 in een hoefijzer meer van de Tami rivier, ongeveer 30 kilometer ten oosten van Lake Sentani. Allen en Bleher gingen op zoek naar deze soort in 1982, maar waren niet in staat om het te vinden.

Opmerkingen

In januari 2001, ving Heiko Bleher een nieuwe Glossolepis regenboogvis uit Lake Ifaten, een geïsoleerde kratermeer wat in de bergen ligt bij Lake Sentani in West-Papoea. Lake Ifaten ligt ongeveer 300 meter boven de zeespiegel. Het meer heeft een diameter van ongeveer 250 meter. Watertemperatuur 28 ° C, pH 9.0.

De vissen lijken op Glossolepis incisus, maar de schubben zijn anders (ze zijn kleiner en anders uitgelijnd). De nieuwe soort is niet zo groot als Glossolepis incisus, de vorm van het lichaam is compacter, de rode kleur wordt intenser en de vin-lijnen en vorm zijn meer uitgesproken. Ook de Lake Ifaten Regenboogvis toont bij een leeftijd van drie maanden kleur – de Glossolepis incisus moet bijna een jaar oud zijn voordat ze een goede kleuring tonen.

De Lake Ifaten Regenboogvissen hebben een zeer typische Glossolepis kop. Zeer prominent op een leeftijd van een jaar, zijn de markingen op het kieuwdeksel. Een uniek patroon van rode lijnen die – zo lijkt het – kris-kras door elkaar lopen. De vrouwtjes van de Regenboogvissen uit het Ifaten meer zijn verschillend gekleurd. Ze hebben een sterke horizontale gele streep verkleuring zigzaggend over het hele lichaam. Ze blijven ook klein – tot 6 cm totale lengte. De mogelijkheid bestaat dat deze soort de Glossolepis pseudoincisus is.

Auteur

Adrian R. Tappin – Home of the Rainbowfish

Vertaling

John de Lange

Copyright foto’s

Christophe Mailliet

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

pseudoincisus

Karakter

Sociaal Gedrag

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Glossolepis pseudoincisus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *