Gramma loreto – Koningsgramma

Gramma loreto of Koningsgramma is een kleine soort die thuishoort in een rifaquarium. Ze worden allemaal geboren als vrouw, indien nodig worden ze man.

Artikelnummer: Gramma loreto Categorieën: ,

Gramma loreto – Koningsgramma

De Koningsgramma of Gramma loreto behoort tot de Grammatidae familie. Deze diep water vissen komen van oorsprong uit de West Atlantische Oceaan en de Caribische Zee. Ze bewonen daar stijle rifhellingen op dieptes tussen de 5 en 75 meter. Wanneer ze zich bedreigd voelen zoeken ze instinctief beschutting in het rif voor bescherming. Het is niet ongewoon om ze op hun kop te zien zwemmen als ze zich volkomen op hun gemak voelen in hun omgeving. Ze zijn actief gedurende de dag en trekken zich tegen de schemering terug in het rif.

De Koningsgramma heeft een slank torpedoachtig lichaam. Hun heldere driekleurig palet maakt ze een populaire soort onder de zoutwater aquarianen. Deze vissen hebben een koningklijk paars voorlichaam wat vervaagt in een roodachtig band halverwege het lichaam. De achterzijde en de staartvin zijn helder geel. Dit is een van de kleinere soorten die een volwassen lengte kan bereiken van ongeveer 10 centimeter. Gemiddeld halen ze een leeftijd van 3 tot 5 jaar. De Gramma loreto wordt ook wel Koningsgramma genoemd om de Koningklijk paarse kleur.

Het Aquarium

Deze soort wordt beschouwd als makkelijk tot gemiddeld in moeilijkheidsgraad om te houden. Ze zijn perfect voor de amateur aquariaan. Dit is een gemoedelijke tot timide soort en moet niet samen worden gehouden met grotere of agressieve soorten. Ze bewonen het midden tot de onderzijde van het aquarium en hebben een overvloed aan schuilplaatsen nodig. Een tekort aan schuilplaatsen kan ervoor zorgen dat ze territoriaal worden met betrekking tot hun favoriete schuilplaats. Met beschouwd ze als niet territoriaal naar andere soorten toe. Ze tonen echter wel territoriaal gedrag richting andere gramma’s. Houdt daarom slechts één gramma soort per aquarium tenzij het aquarium groot genoeg is om territorium grenzen te stellen. Het zijn goede kandidaten voor rif aquaria maar hebben de neiging om kleinere kreeftachtigen als heremietkreeften en weekdieren als turboslakken als een bron van voedsel te zien.

Gedrag

In de natuur is dit een samenscholende soort wat je niet moet verwarren met een scholenvis. Scholenvissen zijn doorgaans van gelijke grote, er ontbreekt een sociale rangorde en reizen in dezelfde richting, net als een kudde runderen. Samenscholende vissen hebben variërende groottes, hebben een hiërarchie gebaseerd op grootte en dominantie en bewegen zich niet op een uniforme manier met elkaar. Beiden vertrouwen op de veiligheid van het aantal. Koningsgramma’s kunnen zich in groepen ophouden van enkele duizenden in hun natuurlijke omgeving.

Dieet

De Gramma loreto zijn voornamelijk carnivoor. In het wild eten ze voornamelijk parasieten die de andere soorten infecteren. In gevangenschap kunnen ze makkelijk worden overgewend aan normaal gevarieerd aquarium voer. Ze accepteren redelijk snel vlokvoer maar het is zeker aan te raden een meer gevarieerd voer te geven om hun felle en fraaie kleuren te onderhouden. Een dieet van artemia verrijkt met vitamines, bevroren aquarium voer voor carnivoren of gehakte schaaldieren zoals ongekookte garnaal van je lokale vishandel zal ze gezond en gelukkig houden. Veel levend steen wordt aanbevolen. Het geeft ze niet alleen goede schuilplaatsen, maar het zorgt ook voor een aanvulling in hun voeding. Minuscule schaaldiertjes leven in het levend steen en zijn een natuurlijk bron van proteïne.

Aankoop

Het wordt steeds normaler om commercieel gekweekte Gramma loreto in de winkel te vinden. Een in het aquarium gekweekte zeevissoort is altijd te verkiezen boven wildvang vissen. In het aquarium opgegroeide soorten hoeven niet de overgang te maken naar een omgeving in gevangenschap. Ze zijn ook beter bestand tegen ziektes, aangezien ze reeds zijn blootgesteld aan de verhoogde bacterie niveau’s in een afgesloten omgeving. Daarnaast hoeft de oceaan niet verder te worden leeggevist.

Dit zijn harem vissen. Harem vissen functioneren doorgaans in een gemeenschappelijke omgeving waarbinnen een hiërarchische structuur heerst. De harems van de Koningsgramma bestaan uit één man en meerdere vrouwen. Een tweede minder dominante man kan vredig samenleven binnen de harem als je voldoende ruimte hebt om territoriale problemen te voorkomen. Des te dichterbij de vrouw in de buurt van de dominante man zwemt, des te hoger ze staat in de pikorde.

Het kweken met de Gramma loreto

De Gramma loreto zijn protogene hermafrodieten. Ze worden allemaal geboren als vrouw. Als een groep die alleen uit vrouwen bestaat in een aquarium wordt losgelaten dan zal de grootste meest dominante vrouw een morfologische geslachtsverandering ondergaan. De dood van de man van een harem zal deze hormonale transformatie ook in gang zetten. Dit is de natuurlijke manier waarop deze soort zich voortplant. Er zullen altijd mannen in de harem zijn om zeker te zijn van toekomstige generaties. Koningsgramma’s zijn ook seksueel dimorph. Mannen zijn veel kleurrijker en groter dan de vrouwen. Vrouwen hebben kortere buikvinnen en de dubbele kleuring van de mannen ontbreekt.

Deze vissen worden gewoon gekweekt in thuis aquariums. Een dieet met veel proteïnen helpt om de kweek cyclus op gang te brengen. Ze zijn eraan gewend om te kweken tussen de scheuren en spleten van de tropische riffen. Ze moeten voor het kweken worden voorzien van een soortgelijke omgeving. Een grotachtige structuur of hol decor is voldoende.

Het kleurpalet van de man wordt donkerder als hij klaar is om met zijn harem te paren. Hij voert een dans uit om ze het hof te maken voordat ze paren.

Auteur

Exotic-Aquariums

Copyright foto’s

John de Lange
Hristo Hristov

Onze lezers score
[Totaal: 2 Gemiddeld: 5]

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Nederlandse Namen

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Verzorging

Reefsafe

Minimale inhoud in liter

Ecosysteem

, , ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

Zoutgehalte minimaal

Zoutgehalte maximaal

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Gramma loreto – Koningsgramma” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *