Gyrinocheilus aymonieri – Chinese algeneter

Gyrinocheilus aymonieri of Chinese Algeneter kan een lengte bereiken van maximaal 28 centimeter.  In het aquarium blijft dat meestal 15 cm.

Artikelnummer: Gyrinocheilus aymonieri Categorieën: , , ,

Gyrinocheilus aymonieri – Chinese Algeneter

Gyrinocheilus aymonieri of Chinese Algeneter kan een lengte bereiken van maximaal 28 centimeter.  In het aquarium blijft dat meestal 15 cm. Het vrouwtje is meestal wat grote en dikker, het mannetje heeft wat meer uitstulpingen op zijn kop. Ze kunnen zich met hun bek vastzuigen op stenen en ruiten om zo de alg er af te halen. Ze hebben ook een uitsparing aan de bovenrand van hun kieuwdeksel, daarmee kunnen ze vers water voor de ademhaling in hun kieuwholte brengen zonder de stenen los te laten. Gyrinocheilus aymonieri heeft geen baarddraden.

Gyrinocheilus aymonieri wordt vaak verward met Crossocheilus oblongus omdat voor beiden de Nederlandse naam Siamese algeneter gebruikt wordt, hoewel de Gyrinocheilus aymonieri ook wel Chinese Algeneter wordt genoemd. Crossocheilus oblongus staat bekend als een meer effectieve algeneter.

Inrichting

Gyrinocheilus aymonieri heeft een ruim aquarium nodig van minimaal 1.20 meter. De bak inrichten met losse beplanting, een zanderige bodem, en voldoende schuilplaatsen. Ze houden wel van wat stroming.

Water

Temperatuur: 24-28 graden.
PH: 6-7,5
GH: 8-12

Voeding

Jonge en halfwas Gyrinocheilus aymonieri eten voornamelijk groenvoer, zoals algen, spinazie en sla, ook voedertabletten en klein levend voer. Van veelvuldig dierlijk voedsel kunnen zelfs verstoppingen in het darmkanaal ontstaan, soms met fatale gevolgen. Naarmate dieren ouder worden verlaten ze min of meer het plantaardige menu en schakelen ze over op klein dierlijk voedsel. Als de dieren in het aquarium wennen aan ander voedsel  stoppen ze vaak al eerder met het eten van algen.

Karakter

Als jonge vissen (tot een cm. of 10) zijn ze heel vreedzaam en geschikt voor in een gezelschapsaquarium, maar zijn ze wat ouder dan worden ze zeer territoriaal en agressief tegen soortgenoten. Het zijn bodembewoners en kunnen het beste solitair gehouden worden. Houdt ze zeker niet samen met Maanvissen of Gourami´s, want dan zuigen ze zich vast op de slijmhuid van deze vissen. Er zijn gevallen bekend waarbij Gyrinocheilus aymonieri ook kleinere vissen begraast, die dan door voor de aquariumhouder onbekende reden overlijden.

Kweek van Gyrinocheilus aymonieri

Over de kweek is weinig bekend, tot nu toe alleen nog per ongeluk gelukt in het aquarium: zie ook De kweek van de Chinese Algeneter.

Video

Auteur

P. de Pijper

Copyright foto’s

Nonn Panitvong – Siamensis.org

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

, ,

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, , , ,

Ecosysteem

, , , ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Gyrinocheilus aymonieri – Chinese algeneter” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *