Hasemania nana – Koperzalm

De Hasemania nana is een fraai gekleurd klein zalmpje. Het zijn heel levendige vissen die voor hun lengte een redelijk groot aquarium nodig hebben.

Hasemania nana – Koperzalm

Dit vrij kleine visje heeft prachtige kleuren en zal qua kleur een echte aanwinst in je aquarium zijn. Voor mensen die van rustige vissen houden zijn ze alleen absoluut niet geschikt, ze barsten van de energie. Ondanks hun lengte (ongeveer 5 cm) kunnen deze vissen het beste vanaf 80/100 cm worden gehouden.

Zoals ik hierboven al zei zijn de Hasemania nana prachtige visjes. De mannen hebben, zoals de Nederlandse naam Koperzalm al aangeeft, een koperen kleur met een wit vlekje op de rug,- aars- en staartvin. De vrouwen zijn veel saaier van kleur, zij zijn meer groen/gelig.

De naam Hasemania is een verwijzing naar John D. Haseman, hij was een Amerikaans verzamelaar van vissen. Ze zijn nauw verwant aan de Hemigrammus soorten, de Hasemania heeft echter geen vetvin waar de Hemigrammus soorten deze wel hebben.

Synoniemen: Tetragonopterus nanus, Hemigrammus nanus, Hasemania marginata.

Herkomst

Brazilië

Voeding

Deze vissen zijn met alles tevreden, vlokvoer wordt zeer gretig naar binnen gewerkt, zo ook diepvries voer. Wel is het verstandig zinkend voer te geven aangezien Hasemania nana vaak na het voeren vol met lucht zitten (doordat ze zo wild van het oppervlak eten).

Inrichting

Een bak vol met hout en grote drijfplanten is voldoende, maar ook een volbeplantte bak kan. Door de kleur van de Hasemania nana zal een bak met veel groene planten het mooiste zijn, indien er voor veel hout wordt gekozen is het verstandig veel grote drijfplanten in de bak te doen (bijvoorbeeld Pistia stratiotes), dit omdat de mannen flink achter de vrouwen aan kunnen jagen. Verder houden de vissen niet van al te fel licht.

Het is ook een echt scholenvisje. Houdt deze levendige en temperamentvolle visjes dan ook met voldoende soortgenootjes, de minimale school met Hasemania nana zou uit zo’n 10 exemplaren moeten bestaan.

Waterwaarden

Ik zelf houd de Hasemania nana op onderstaande waarden:

PH: 6,5
KH: 2
GH: 3
Temp.: ongeveer 26 graden

De kleur van de Hasemania nana komt het best tot zijn recht in zacht tot middelhard water wat iets zuur is.

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Geslachtsonderscheid

Het geslachtsonderscheid is bij de Hasemania nana gemakkelijk te zien. Mannen hebben een koperen (rood/oranje) kleur terwijl vrouwen meer groen-gelig van kleur zijn. De mannen zijn ook slanker dan de vrouwen.

Kweek van de Koperzalm

De vissen laten paren is zeer gemakkelijk, bij mij paren de vissen bijna elke avond tussen wortels van de drijfplanten. Dit bij een lage PH, KH en GH waarde. Jongen heb ik nooit gezien (of de eieren worden direct opgegeten of de jongen leven achterin de bak).

Om jongen van deze soort over te houden wordt er aangeraden een speciaal kweek aquarium te gebruiken. Een kleine kweekbak van zo’n 15 liter is wel voldoende. Zorg voor zacht water met een GH van minder dan 10 en een pH tussen de 6 en 7 door bijvoorbeeld het water over turf te filteren. De temperatuur op zo’n 25 graden houden. Het aquarium mag afgezien van een klein filter en verwarming verder helemaal kaal blijven. Bij voorkeur het aquarium op een donkere plaats zetten. Deze soort zet namelijk de eieren af in de schemering. Zorg voor wat donker gekleurd acryl wol (synthetische wol) en pluis dit wat uit. In het uitgeplozen wol zullen de vissen hun eieren afzetten.

Hou een man en een vrouw 10 dagen van elkaar gescheiden en voer ze met hoogwaardig levend voer. Doe het ouderpaar in het aquarium en geef ze een dag de tijd. Ze zullen nu tot zo’n 200 ondoorzichtige, donkergrijs tot lichtbruine eieren leggen.

De eieren komen na zo’n 24 uur al uit. De jongen zijn heel klein en kunnen alleen met het kleinst mogelijke voer worden gevoerd. De eerste paar dagen kun je ze voeren met infusoriën en pantoffeldiertjes. Na een dag of 8 zijn ze groot genoeg om ook artemia te kunnen eten.

Video

 

Auteur

René – J. de Lange

Copyright foto’s

By Malene Thyssen – CC BY-SA 3.0
Juan R. LascorzCC BY-SA 3.0
Hristo Hristov

Bronnen

Hasemania nana, de Koperzalm – H. Lighaam

Onze lezers score
[Totaal: 2 Gemiddeld: 5]

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

, ,

Broedgedrag

Karakter

Sociaal Gedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Hasemania nana – Koperzalm” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Please respect our copyright. Don`t copy text or images! Please share a link to this page instead.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je hier in!

Je informatie wordt nooit gedeeld met andere partijen

Laat dit bericht niet meer zien

AquaInfo.nl is de Nederlandstalige bron voor aquarium informatie! Met soortbeschrijvingen en artikelen proberen we kennis over diverse onderwerpen te bundelen en op duidelijke manier te verwoorden. Onze nieuwsbrief houdt je op de hoogte over:

  • Artikelen
  • Nieuwe soortbeschrijvingen
  • Ontwikkelingen
  • Zoetwater vissen
  • Zoutwater vissen
  • Planten
  • Lagere dieren
  • en al het andere wat je in een aquarium tegenkomt!