Hemigrammus erythrozonus – Vuurneon

De Vuurneon is een opvallend visje met een heldere rood/oranje streep over zijn flank, zeer vreedsaam dus makkelijk te combineren in een gezelschapsaquarium.

Beschrijving

Hemigrammus erythrozonus – Vuurneon

De Hemigrammus erythrozonus of Vuurneon kan een lengte bereiken van zo’n 4 centimeter. De vuurneon heeft een heldere roodoranje streep van zijn kop tot zijn staart. Ook in de rugvin zit wat rood. De rest van het lichaam is zilver/grijs van kleur.

Het geslachtsonderscheid is heel moeilijk te zien. Het mannetje is slank, het vrouwtje heeft een wat vollere buik als ze klaar is om eieren te leggen.

Herkomst

Guyana, Essequibo River, Zuid-Amerika.

Inrichting

Een donkere bodem zorgt ervoor dat de rode streep op het lichaam mooi tot zijn recht komt. Zorg voor voldoende vrije zwemruimte voor deze scholenvis maar ook voor wat schuilplekken van bijvoorbeeld wat beplanting en drijfplanten. Een aquarium van 60 centimeter is voldoende.

Water

Temperatuur: 23-27 graden.
PH: 6-7,5
GH: 2-12

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Voeding

Ze lusten alle kleinere voersoorten, zoals zwarte muggenlarven, fruitvliegjes, watervlooien en droogvoer. Als je ze artemia voert komt hun rodere streep beter tot zijn recht.

Karakter

Dit scholenvisje is ideaal om samen te houden met andere kleine vissen. De vuurneon is een rustig een vreedzaam scholenvisje. Zorg dat je ze houdt in een school van minimaal 6 a 10 exemplaren, dan voelen ze zich het fijnst. Als deze vissen worden samengehouden met andere grote vissen of drukke scholenvissen kunnen ze nogal schuw zijn. De vissen zwemmen vooral in de middelste waterlaag.

Kweek

De ideale temperatuur om te kweken met deze vissen ligt tussen 26 en 28 graden. Zorg voor zacht en zuur water en filter over turf. Plaats wat fijnbladerige planten en bijvoorbeeld Javamos. Hierin zullen de vissen hun eieren afzetten. De eieren zijn doorzichtig en worden in delen gelegd met 3 tot 8 eieren tegelijk. Een compleet legsel bestaat soms wel uit 200 eieren.

Dempen van het licht zal de ouders stimuleren. Nadat de eieren zijn afgezet moeten de ouders verwijderd worden gezien deze de eieren zullen opeten. De jongen kunnen opgekweekt worden met pantoffeldiertjes en stofvoer. De opkweek van de jongen is moeilijk met vaak veel uitval.

Video

Auteur

Rickpad – Coby

Copyright foto’s

Ria van der Warf
Peter Maguire

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Hemigrammus erythrozonus – Vuurneon” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *