Hemirhamphodon tengah – Tengah Halfsnavelbek

Hemirhamphodon tengah is een vreedzaam halfsnavelbekje die tot 6 cm groot wordt en – net als andere halfsnavelbekjes- de bovenste waterlagen bewoond. Leeft in zwartwater rivieren en heeft zacht en zuur water nodig.

Beschrijving

Hemirhamphodon tengah – Tengah Halfsnavelbek

Hemirhamphodon tengah is in 1991 officieel beschreven door Collette. De geslachtsnaam Hemirhamphodon is afgeleid van het oud Grieks. Hemi betekent half, rhamphos betekent bek en odous betekent tanden. Vrij vertaald: met tanden op de halfbek. De soortnaam tengah is een verwijzing naar de provincie Kalimantan tengah op Borneo waar deze soort vandaan komt.

Beschrijving

In tegenstelling tot andere halfsnavelbekjes komt Hemirhamphodon tengah alleen voor in zoet water; en dan ook nog eens in erg zacht en zuur water. In hetzelfde leefgebied kun je bijvoorbeeld ook Chocolade Goeramies en kleine Rasbora’s.

Dieet

In het aquarium moet Hemirhamphodon tengah worden gevoerd met voedsel wat niet naar de bodem zakt. Ze eten voer wat op de bodem ligt niet. Vlokken, levend- of diepvriesvoer zijn prima. Levende (vleugelloze) fruitvliegen zijn extra aantrekkelijk.

Kweek van Hemirhamphodon tengah

Een ander verschil met de andere halfsnavelbekjes is de manier van voortplanten. Hemirhampodon tengah is namelijk niet levendbarend. De voortplanting verloopt eigenlijk zoals bij killivissen van het geslacht Aphyosemion. De eieren worden afgezet in Javamos, turf of in afzetmoppen.

Video

Copyright foto’s

AquariumGlaser.com

Referenties

AquariumGlaser.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Landen

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Hemirhamphodon tengah – Tengah Halfsnavelbek” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *