Heniochus acuminatus – Gewone wimpelvis

Heniochus acuminatus ofwel de Gewone wimpelvis, is een vis die voor een aquarium veel geschikter is dan de Zanclus cornutus.

Beschrijving

Heniochus acuminatus – Gewone wimpelvis

De wimpelvis of Heniochus acuminatus is lid van de familie Chaetodonidae, de koraalvlinders. In deze familie komen meer dan 120 soorten voor in 10 verschillende geslachten. Wimpelvissen komen voor in de Indo-Pacifische gebieden en de Rode zee.

Deze vis lijkt ongelooflijk veel op de Zanclus cornutus – Masker Wimpelvis. Ze zijn smal en driehoekig van vorm met twee dikke zwarte, verticale strepen op hun witte lichaam. De eerste streep is net achter de kop, de tweede bevindt zich net voor de staartvin. Hun staart, anaal- en borstvinnen zijn helder geel van kleur. Ze hebben een lange sikkelvormige top boven de rugvin die voorbij de staartvin loopt, net als de Zanclus cornutus – Masker Wimpelvis.

Dus waarom is hun overeenkomst met de Masker Wimpelvis van enig belang? De exotische elegantie van de Masker Wimpelvis maakt het een zeer wenselijke keuze voor aquarianen. Helaas is de Masker Wimpelvis een van de lastigste zeevissen om in gevangenschap te houden. Veel deskundige aquarianen zijn er niet in geslaagd om de Masker Wimpelvis gezond en in leven te houden in gevangenschap. De Gewone Wimpelvis is daarentegen een van de makkelijkste vissen om te houden in een zoutwater aquarium. Bij de Gewone Wimpelvis krijg je de exotische look waar je naar op zoek was zonder het risico dat de vis snel dood gaat. Om deze reden wordt de Gewone Wimpelvis inde aquarium wereld ook wel eens aangeduid als “De Gemaskerde Wimpelvis van de arme man”. Gewone Wimpelvissen zijn niet veel goedkoper als de Gemaskerde Wimpelvissen maar de kans dat ze na een jaar nog in leven zijn is veel groter. Gewone Wimpelvissen worden ook wel verkocht onder de namen Zwartwitte Vlindervis, Zwartwitte Heniochus en Wimpelkoraalvis.

Wimpelvissen zijn relatief grote vissen. Een volwassen wimpelvis kan maximaal 10 cm lang worden, gemiddeld worden de vissen rond de 7 cm lang. Dit is een zeer actieve en robuuste vis. Een minimale tankinhoud van 250 liter is aan te bevelen. Als je van plan bent om deze vis te houden in een gezelschapsaquarium is een minimale inhoud van 450 liter nodig. Wimpelvissen zijn rustige vissen die het best niet bij aggresieve soorten geplaatst kunnen worden. Dit zijn schoolvissen en zullen het daarom goed kunnen vinden met andere leden van hun soort. Als ze voor het eerst in een aquarium geplaatst worden is er wel kans dat ze elkaar achterna zitten om een machtspositite te bemachtigen, dit houdt op zodra de pikorde vastgesteld is. Deze vissen kunnen territoriaal gedrag vertonen tegen andere koraalvlinder-soorten. De vissen blijven vooral in het bovenste gedeelte van aquarium en leven gemiddeld 5 jaar in gevangenschap.

Wimpelvissen zijn alleseters. In hun natuurlijke habitat eten ze voornamelijk dierlijk plankton. Maar in gevangenschap wennen ze over het algemeen vrij snel aan aquarium voedsel. Ze zullen gemakkelijk zowel vlokvoer als droogvoer accepteren. Zoals bij alle zeevissen zal een gevarieerd dieet zorgen dat de vis gezond en fit blijft. Bevroren voer is een goede start hiervoor, verder kan je de vis bijvoorbeeld gedroogde algen voeren voor een gevarieerd dieet.

Er zijn geen kenmerken waardoor je de mannetjes van de vrouwtjes kunt onderscheiden. Deze vis wordt zelden gekweekt in gevangenschap.

Video

In het eerste filmpje zie je eerst de Gemaskerde Wimpelvis – Zanclus cornutus voorbij zwemmen; daarna een grote groep Gewone wimpelvissen – Heniochus acuminatus.

Auteur

Exotic-Aquariums

Vertaling 

Tobias van Vliet

Copyright foto’s

Fir0002, flagstaffotos.com.auGNU Free Licence 1.2

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

, , , , ,

Nederlandse Namen

Karakter

Sociaal Gedrag

Verzorging

Dieet

Reefsafe

Minimale inhoud in liter

Herkomst

Ecosysteem

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Heniochus acuminatus – Gewone wimpelvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *