Herichthys bartoni

Herichthys bartoni is een vrij robuuste soort die vooral in de paartijd vrij agressief kan zijn ten opzichte van medebewoners.

Beschrijving

Herichthys bartoni

Herichthys bartoni is een vrij robuuste soort die vooral in de paartijd vrij agressief kan zijn ten opzichte van medebewoners. Hij moet dan ook samen gehouden worden in gezelschap van andere niet al te kleine vissen. Het aquarium moet worden ingericht met stenen, wortels en kienhout zodat schuilplaatsen ontstaan. De bodem moet bestaan uit fijn zand en alleen stevige, goed verankerde planten kunnen worden gebruikt als decoratie. Het is aan te raden om een zestal jonge exemplaren aan te schaffen zodat er zich een paar vormt. De overige vissen moet moet men daarna verwijderen.

Deze soort is in 1892 voor het eerst beschreven door Bean.

Synoniemen: Nosferatu bartoni, Cichlasoma bartoni, Acara bartoni.

Herkomst

Mexico; bewoont de Atlantische kant van Mexico. Ze kunnen worden gevonden in de bovenloop van de Rio Verde en de Laguna de la Media Luna van de Rio Panuco.

Dieet

Als voer moet fors levend voer worden gegeven.  Ook diepvries- en droogvoer wordt geaccepteerd.  Ook plantaardige kost mag niet op het menu ontbreken.  Voorzichtig zijn met runderhart en tubifex.

Kweek van de Herichthys bartoni

De kweek van de Herichthys bartoni is bij een goed passend koppel tamelijk eenvoudig. 200 tot 300 eieren worden op een afzetsubstraat dat enigszins verstop ligt afgezet en bevrucht. Na 3-4 dagen komen de jongen uit en worden ze in broedkuilen onder gebracht. Beide ouders houden zich geruime tijd intensief met de broedzorg bezig. Een goed koppel kan meerdere legsels per jaar groot brengen.

Video

Auteur

Jan Bukkems – Aquavisie
John de Lange

Copyright foto’s 

Bruce Vandeweghe

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Broedgedrag

Dieet

Karakter

Sociaal Gedrag

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

, ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Herichthys bartoni” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *