Heterandria formosa – Dwergtandkarper

De Heterandria formosa of dwergtandkarper is een van de kleinste visjes ter wereld. Er zijn tot nog toe slechts zes soorten bekend die kleiner zijn.

Heterandria formosa – Dwergtandkarper

De Heterandria formosa of in het Nederlands de Dwergtandkarper is een van de kleinste visjes ter wereld. Er zijn tot nog toe slechts zes soorten bekend die nog kleiner zijn dan de formosa. De vrouwtjes zijn bij deze soort duidelijk groter en voller dan de mannetjes. De mannetjes worden slechts 2 cm groot, waar de vrouwtjes tot 3,5 cm groot worden.

Beide geslachten zijn grijsbruinig van kleur en hebben een brede, diepzwarte onregelmatige streep over de flank van neusje tot aan de staartbasis. De staartvin is kleurloos, de rugvin is aan de basis vaak zwart en de punt is vaak kleurloos.

De kleine visjes hebben vaak nog niet zo’n duidelijke tekening en vaak bestaat deze streep dan ook nog uit slechts een paar kleine verticale streepjes of stipjes. Later wordt deze tekening steeds dieper van kleur en dikker.

Mannetjes hebben een tot gonopodium (geslachtsorgaan) omgevormde vin onderaan de buik. Deze is in verhouding erg groot tot zijn lichaam en kan wel 5 mm tot 1 cm lang worden. Het geslachtsonderscheid is dan ook duidelijk te zien hierdoor, zelfs al op relatief jonge leeftijd.

Het is een wat ondergewaardeerd visje, wat eigenlijk ook alleen in de hobbykwekerijen aangeboden zal worden, vanwege hun formaat en speciale eisen. Jonge visjes groeien namelijk niet erg snel uit en worden zeer klein geboren en regelmatig ook nog opgegeten door de eigen ouders. Daarnaast wordt het visje ook zeker niet erg oud. Ze worden tot ongeveer 2 jaar oud.

Herkomst

South Carolina, Florida in de Verenigde Staten van Amerika.

Inrichting van het Aquarium

Voor deze kleine visjes is niet echt een groot aquarium nodig. Het zijn ook geen snelle zwemmer, maar struinen meer het aquarium af, zoals bijna alle levendbarende tandkarpertjes doen. Daarom is de lengte van het aquarium ook niet zo belangrijk. Ik denk dat je met een 25 a 30 liter en een breedte van 30 cm (een Aqua 40 bijvoorbeeld) al een leuk onderkomen kan maken. Hoe groter hoe beter natuurlijk, vooral als je jonge visjes over wilt houden en er nog wat andere bewoners bij wilt zetten.

Deze vis is echt een groepsdier en dient met minimaal 8 exemplaren samen gehouden te worden, maar liever nog meer. De dieren worden zekerder als ze soortgenoten in de buurt hebben. Probeer wel meer vrouwen dan mannetjes te houden, vanwege de drang om te paren van de mannetjes.

Het aquarium moet voorzien zijn van erg veel beplanting in de vorm van fijnbladige en vederbladige planten, omdat de visjes vaak schuw zijn aangelegd en weg willen kunnen voor medebewoners of bij het benaderen van het aquarium. Drijfplanten en vooral randbeplanting is dus een must. Hierbij kun je denken aan mossen, hoornblad, waterpest, guppygras en dat soort planten.

De visjes lijken niet echt voorkeur te hebben voor een bepaalde ondergrond. Ze doen het goed op een normale grindbodem. Om ze wat beter uit te laten komen is een donkere achtergrond en wat donkerdere ondergrond wel mooier. Wat betreft belichting hebben ze niet zoveel eisen, maar ze komen mooier uit bij een wat fellere verlichting.

Medebewoners kiezen bij dit visje kan wel problematisch zijn. Ze worden door hun formaat zelf snel aangezien als voedsel en bovendien zijn ze zelf ook goed in het verorberen van levend voedsel, zoals bijvoorbeeld jonge garnaaltjes. Samen met appelslakken vormen ze geen goede combinatie, omdat de formosa’s hun sprieten afknabbelen en continu de slakken stressen en in paniek maken door ze te pikken en te bijten. Om die reden is het eigenlijk makkelijker om ze in een eigen speciaalaquarium te houden, maar gezien het niet heel speciale voorkomen van de visjes zullen niet veel mensen dat doen.

Water

Temperatuur: 20 tot 25 graden.
PH: 7-7,5
GH: 8-12

De visjes houden van zuurstofrijk en helder water wat niet al te hard stroomt. Het water mag middelhard zijn, zoals bij veel andere levendbarende tandkarpertjes ook het geval is. De temperatuur moet niet al te hoog zijn. 21 graden is een mooie temperatuur. Bij te hoge temperaturen zullen ze geen jonge meer geven.

Voeding

Als voedsel kun je niet al te groot levend voer of diepvriesvoer geven zoals fijngemalen muggelarven en watervlooien of bijvoorbeeld artemia en cyclops. Droogvoer wordt ook wel gegeten, maar ze hebben hier zeker niet een voorkeur voor. Zorg ook dat het voer niet te groot is, omdat de visjes en vooral ook de jongen niet al te grote mondjes hebben. Ik heb het idee dat ze ook algen eten, maar het zou ook zo kunnen zijn dat ze restjes voer uit de algen plukken en dus niet daadwerkelijk algen eten.

Voer zeker niet teveel, daar de visjes geen grote honger hebben. Overblijvend voer rot snel weg en hier kunnen vooral de jonge visjes niet goed tegen. Sommige exemplaren zijn ook zeer zeker erg kannibalistisch, maar andere doen nauwelijks iets naar soortgenoten. Het lijkt er dus op dat men moet hopen vissen uit een niet-kannibalistisch nest te moeten aanschaffen.

Karakter

Het zijn rustige, zeer vreedzame visjes die de hele dag door het aquarium afstruinen op zoek naar voedsel. Qua gedrag zijn ze wel een beetje vergelijkbaar met andere levendbarende visjes als de molly en guppy. Waar guppy’s echter totaal niet schuw zijn, zijn de formosa’s dat zeer zeker wel. De visjes zullen dus gehouden moeten worden met niet-rovende en vreedzame vissen of in een speciaalaquarium.

Kweek van de Heterandria formosa – Dwergtandkarper

Voor de kweek hoeft men in principe niet veel te doen, behalve dan vooral de visjes met rust te laten en zorgen voor een optimale leefomgeving. De temperatuur moet niet te hoog liggen, zo tussen 21 en 23 graden geeft bij mij de beste resultaten. Vooral bij kleinere aquaria kan het dan al snel te warm worden door de verlichting of bij warm weer.

De mannetjes zullen continu met de vrouwtjes proberen te paren en als dit lukt, dan zal er door de vrouwtjes over meerdere dagen geworpen worden. De jongen worden niet zoals bij bijvoorbeeld guppy’s, platy’s en molly’s gedurende een dag allemaal geboren. De formosa geeft gedurende ongeveer een tiental dagen zo’n twee a drie jongen per dag. Deze jongen zijn dan zeer klein en teer. Ze zijn enkele milimeters groot en worden vaak ook door kannibalistische soortgenoten (en moeder) opgegeten. Daarom is het voor de kweek uiterst belangrijk dat er voorzien wordt in genoeg schuilplaatsen voor de jongen, zoals vederbladige planten en mossen. De visjes groeien niet zo heel hard, wat logisch is als ze uiteindelijk ook niet groot worden.

Wanneer men een mooie groep formosa’s bij elkaar zet komen er altijd wel jonge visjes uit. Door de verspreiding van het werpen over meerdere dagen, zullen er bij een dergelijke groep ook elke dag wel jonge visjes rondzwemmen wat een lust is voor het oog.

Video

Auteur

Dusty

Copyright foto’s

John de Lange

Onze lezers score
[Totaal: 3 Gemiddeld: 5]

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

GH maximum

GH minimum

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Heterandria formosa – Dwergtandkarper” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *