Heteropneustes fossilis – Lever Meerval

Heteropneustes fossilis of Lever Meerval is met 30 cm een relatief klein blijvende roofmeerval uit Azië. De soort is redelijk vreedzaam maar de giftige stekel maakt de soort minder geschikt voor het normale aquarium.

Beschrijving

Heteropneustes Fossilis – Lever Meerval

Heteropneustes Fossilis is een meerval die tot 30 cm lang wordt. De soort is niet agressief en kan het best in een groep worden gehouden. Overdag houden ze zich schuil en ze zijn met name in de schemer actief. Ook bij het voeren wordt Heteropneustes Fossilis hyperactief. Daarbij kunnen ze handtam worden. Let echter op bij het werken in de bak, de stekel op de rug is giftig en kan flinke en pijnlijke verwondingen veroorzaken! Het gif is afbreekbaar door het gestoken lichaamsdeel in zo heet mogelijk water te houden. Houdt de soort niet met dieren kleiner dan 60% van de eigen lichaamsgrootte, anders lopen de medebewoners grote kans om te worden opgegeten. In de natuur is Heteropneustes Fossilis in staat om korte stukken over land te migreren op zoek naar beter water of meer voedsel.

Synoniemen: Silurus fossilis, Saccobranchus fossilis, Silurus singio, Saccobranchus singio, Silurus laticeps, Silurus biserratus, Saccobranchus microcephalus.

Herkomst

Heteropneustes Fossilis is wijdverspreid over Azië en is te vinden in Pakistan, delen van Iran, India, Nepal, Sri Lanka, Bangladesh en Myanmar. De soort bewoont met name stilstaande of langzaam stromende kleine water, zoals sloten, greppels en moerasgebieden. Zwemt soms rivieren in en wordt in licht brak water aangetroffen.

Aquarium

Een aquarium met redelijke zwemruimte en vooral veel schuilplaatsen. Watertemperatuur tussen 21- en 26 graden, PH 6-8. Medebewoners dienen relatief groot en robuust te zijn. Het zijn ware ontsnappingskunstenaars, dus de dek de kap goed af.

Voedsel

Dierlijk. Vooral grofvoer als (meel) wormen, maden en garnalen worden graag gegeten. Ook vi kan worden gegeven. De dieren zijn te wennen aan zinkend droogvoer, maar dienen voor een goede gezondheid waarschijnlijk wel een flink bestanddeel dierlijk voer te hebben. Vis wordt ook gegeten, maar is geen noodzakelijk voer.

Kweek van de Heteropneustes fossilis – Lever Meerval

De kweek van de Heteropneustes fossilis – Lever Meerval is eenvoudig. De ouders leggen de eieren in het substraat en vertonen beiden broedzorg. Wanneer de jongen meer zelfstandig worden zwemmen ze vanzelf weg van de ouders. Vrouwen zijn te herkennen aan iets rondere en dikke lichaamsbouw.

Video

Auteur 

P. de Pijper

Copyright foto’s

J. Bukkems

aquavisie.retry.org

 

 

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Broedgedrag

Dieet

Karakter

Sociaal Gedrag

Zone

Herkomst

Landen

, , , , , , , ,

Ecosysteem

, , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Heteropneustes fossilis – Lever Meerval” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *