Holacanthus ciliaris – Gekroonde Keizersvis

De Holacanthus ciliaris – Gekroonde Keizersvis is geen vis voor de beginnende zeewater aquariaan. Ze worden vrij groot en hebben dan ook een groot aquarium nodig.

Beschrijving

Holacanthus ciliaris – Gekroonde Keizersvis

De Holacanthus ciliaris of Gekroonde Keizersvis is lid van de familie Pomacanthidae. In het Grieks betekend Poma deksel en akantha betekend doorn. In het Engels worden ze Queen Angelfish genoemd, Koningin Engelvis in het Nederlands Gekroonde Keizersvis. Zeewater keizersvissen omvatten zeven geslachten en ongeveer 86 soorten. Holacanthus ciliaris bevolken de ondiepe rifsystemen van de west Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico. Ze komen veelvuldig voor rond de kust van Florida en de Bahama’s. Kleinere populaties kunnen worden gevonden in de Bermuda driehoek en langs de oostelijke kust van Zuid Amerika tot aan Brazilië.

De Gekroonde Keizersvissen kregen hun keizerlijke titel vanwege de blauwe omrande zwart gestippelde kop. Dit handelsmerk draagt een vage gelijkenis met de vorm van een kroon. Net als alle andere keizersvissen, heeft de Holacanthus ciliaris een plat schijfvormig lichaam. Jonge dieren hebben een voornamelijk donkerblauw lichaam m et geel –accenten en verticale strepen, variërend van licht blauw naar wit. Hun lippen, kieuwdeksels en staartvinnen zijn geel. Als de jonge vissen volwassen worden dan kleurt hun lichaam lichter en de strepen verdwijnen. Volwassen dieren zijn blauw of blauwachtig groen met geel omrande schubben. Hun buik- en borstvinnen zijn geel afgewerkt met neon blauw. Ze hebben donker blauwe lippen en gele staartvinnen. Holacanthus ciliaris kunnen uitgroeien tot zo’n 45 centimeter, bij deze lengte wegen ze zo’n 4 pond.

Het Aquarium

Dit is een grote soort en heeft dan ook een groot aquarium nodig. De algemene vuistregel is 10 liter water voor elke centimeter vis. In een gemengd aquarium heb je dan minimaal een aquarium nodig van zo’n  800 a 900 liter maar liever nog 1.000 liter als minimum.  Dit is een matig agressief dier. Je wilt deze soort houden met vissen van soortgelijke grootte die zich niet laten domineren. Deze soort vertoond territoriaal gedrag richting soortgenoten binnen het aquarium. Je kunt wel succesvol een man en vrouw houden in hetzelfde aquarium. Ze zijn niet geschikt voor een rif aquarium. Veel van de typische bewoners van het rifaquarium bestaan uit dieren die de Holacanthus ciliaris in zijn natuurlijk omgeving als voer zou zien.

De Holacanthus ciliaris wordt beschouwd als een soort die geschikt is voor de gemiddeld ervaren tot ervaren zeewater aquariaan. Ze zijn gevoelig voor zelf een klein beetje afwijkende waterwaardes. Vaak weigeren ze te eten in hun nieuwe omgeving. Hun ietwat gespecialiseerde dieet in de natuur leidt tot ziektes die gerelateerd zijn aan voedingstekorten. Als een Holacanthus ciliaris de overgang naar het aquarium succesvol heeft doorstaan kan hij 15 tot 20 jaar oud worden.

Dieet

Holacanthus ciliaris zijn omnivoren. Jonge dieren zijn poetsvissen waarbij hun voeding voornamelijk bestaat uit parasieten die ze vinden op grotere vissen waar ze voor zorgen op “Poetsstations”. Het dieet van volwassen dieren bestaat voornamelijk uit spons en algen. Ze zullen ook knabbelen op gorgonen, zacht koraal en af en toe een kwal. Het kan zijn dat je levende spons zal moeten kopen om ze over te halen om te gaan eten in het aquarium. Een overvloed aan levend steen helpt bij het acclimatisatie proces. Aquarianen hebben succesvol Holacanthus ciliaris grootgebracht op een combinatie van proteine en algen gebaseerd voedsel. Er zijn speciale commercieel verkrijgbare voedselsoorten speciaal voor Keizersvissen.

Nauw verwant aan de Holacanthus ciliaris zijn de Holacanthus bermudensis. Van deze soort is bekend dat ze de grenzen van elkaar leefgebied overschrijden en met elkaar paren. De natuurlijke hybriden van deze koppels zijn een zeldzame rariteit in de zoutwater aquariumhobby.

Video

Auteur

Exotic-Aquariums

Copyright foto’s

Ron DeCloux

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

, , , , , , ,

Nederlandse Namen

Karakter

Sociaal Gedrag

Dieet

Herkomst

,

Ecosysteem

, , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Holacanthus ciliaris – Gekroonde Keizersvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *