Hydrocleys nymphoides – HN – Zuid-Amerikaanse waterlelie

De Hydrocleys nymphoides is een fraaie aquariumplant die drijfbladeren aanmaakt vanaf de bodem. Door de lange uitlopers kun je hem makkelijk vermeerderen. In het Nederlands wordt hij ook wel HN of Zuid-Amerikaanse waterlelie genoemd.

Beschrijving

Hydrocleys nymphoides – HN – Zuid-Amerikaanse waterlelie

De Hydrocleys nymphoides, ook wel ‘HN’ genoemd, is nog niet zo bekend in de aquarium wereld. Toch zie je hem steeds vaker verschijnen in aquaria dankzij gulle mede hobbyisten. De plant maakt namelijk gemakkelijk uitlopers aan als je geluk hebt.

Herkomst

Zoals de naam al doet vermoeden komt deze soort uit Zuid-Amerika.

Lengte

De plant past zich aan aan de hoogte van het aquarium. Ik heb planten in mijn bak van 60 hoog welke een lengte hebben van maximaal 70 cm, terwijl in mijn andere bak welke 50 cm hoog is de planten maximaal zo’n 60 cm lang worden.

Verzorging

Licht en kleibolletjes zijn heel belangrijk voor de HN. Je mag best een stuk of 4 bolletjes om de wortels heen doen en hem vol in het licht zetten. Bij lichtgebrek maakt de plant geen drijfbladeren meer aan, maar onderwater bladeren.

De temperatuur moet tussen de 23 en 29 graden liggen. Als het water koeler is kun je ook bloemen verwachten. De pH kan variëren van 5,5 tot 7, de GH liefst niet te hoog, maximaal 6 ongeveer.

Hydrocleys nymphoides - Bloem
Hydrocleys nymphoides – Bloem

Mijn ervaring is dat Hydrocleys nymphoides het beter doet op een pH van 6 en een GH van 4, dan neutrale waterwaarden.

Zorg ervoor dat je niet teveel oppervlakte bladeren van andere planten hebt zoals bijvoorbeeld Vallisneria. Ook drijfplanten zitten alleen maar in de weg. Bij ruimtegebrek aan het oppervlak kunnen de bladeren misvormen, of het blad gaat open onder water. Gevolg is dan dat deze vrij snel wegrot. Om de zoveel tijd sterven er één of meerdere bladeren af, deze worden gewoon weer vervangen door nieuwe.

Standplaats

In principe maakt het niet uit waar je de Hydrocleys nymphoides plaatst. Zolang je hem maar niet in de stroming plaatst. Ze hebben een plek nodig met zo min mogelijk waterbeweging.

Ondanks zijn lengte plaats je hem het liefst in het midden. Achterin zal de plant niet zo gauw opvallen, terwijl het toch een prachtige blikvanger is.

Vermeerdering

De vermeerdering van Hydrocleys nymphoides vindt plaats door lange uitlopers waaruit een nieuwe plant groeit. Een uitloper kan wel 20 tot 30 cm lang worden.

Video

Auteur

René

Copyright foto’s

René
Aquaplantsonline
Bas Harmsen

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

Zone

Verzorging

Hoogte minimaal

Hoogte maximaal

Nederlandse Namen

,

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Hydrocleys nymphoides – HN – Zuid-Amerikaanse waterlelie” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *