Hydrocotyle leucocephala – Braziliaanse Waterklimop

Hydrocotyle leucocephala of Braziliaanse Waterklimop is een snelgroeiende aquariumplant die snel naar het oppervlak groeit.

Beschrijving

Hydrocotyle leucocephala – Braziliaanse Waterklimop

De Hydrocotyle leucocephala of Braziliaanse Waterklimop is een prachtige lichtgroene plant behoort tot de zeer snelle groeiers, waarbij de stengels als een pijl uit een boog naar het wateroppervlak schieten. De bladeren zijn gelobd, maar minder dan bij de Hydrocotyle verticillata (Waternavel). Het werkt het best door een aantal stengels van verschillende lengte bij elkaar te plaatsen, waarbij er wel op gelet moet worden dat de afstand tussen de afzonderlijke stengels niet te klein is, zodat elk blad zich goed kan ontwikkelen. Doe je dit niet, dan zullen de bladeren die te weinig licht ontvangen vergelen en verslijmen.

Indien je de Hydrocotyle leucocephala de kans geeft zal een opening in de kap ertoe leiden dat de plant buiten de bak vrolijk verder groeit en gaat bloeien met kleine, witte bloemetjes. Overigens gebeurt dat ook wel in de bak, want wanneer het wateroppervlak bereikt wordt groeit de plant daarlangs vrolijk verder en kan op die manier makkelijk stengellengten van meer dan een meter halen. Wanneer er niet op tijd wordt gesnoeid zal het resultaat een onontwarbare, dichte mat van Waterklimop zijn. De plant vormt worteltjes vanuit de internodiën (de “knopen” aan de stengel waar de bladstelen zitten) en zal zich met deze worteltjes hechten aan achterwanden, decoraties, filtenmatten en dergelijke. In het geval dat de plant buiten de bak is gaan groeien dan wil ook aan het behang of metselwerk nog wel eens gehecht worden, maar op geen stukken na zo stevig als door de uit de tuin bekende Klimop (Hedera helix).

Inkorten van de stengels maakt dat er vanuit de internodiën nieuwe uitlopers gevormd worden, het is dus mogelijk om de zaak al vroeg te laten “vertakken”, waardoor met enkele stengels toch de indruk van een heel woud van planten gewekt kan worden. Hoewel het planten van stengels doorgaans het sterkste effect heeft voor de beeldvorming, kan de plant ook als losse drijver worden toegepast. Er ontstaan dan dichtverstrengelde “vlotten” waartussen jonge vis zich graag schuilhoudt. Vermeerderen is eenvoudig: breek een stukje van de plant af; klaar. Zelfs de kleinste stukjes lopen weer opnieuw uit. Gewoon aan het oppervlak laten drijven en wachten tot de plant doet waar ‘ie goed in is: groeien! 🙂

Opmerkingen

Aan de watersamenstelling wordt weinig belang gehecht; zacht of hard water, hoge of lage pH, deze plant kan wel wat verdragen. De Braziliaanse Waterklimop heeft genoeg meststoffen ter beschikking door de uitscheiding van onze vissen, zeker in een leefgemeenschap als ons aquarium, waarin altijd meer vissen per liter water zwemmen dan in de natuur. Het is een dankbare plant die met normaal licht, zonder aanvullende voeding en zonder aanvullend CO2 een gezonde groei te zien geeft. Vissen die het licht schuwen zijn blij met het gedempte licht dat de plant doorlaat. Een aan te bevelen plant die weinig eisen stelt, zich goed aanpast aan allerlei omstandigheden en die met regelmatig onderhoud goed binnen de perken te houden valt.

Licht: Normaal

Auteur

Aquaplantsonline – Jan Altink

Copyright foto’s

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Hoogte minimaal

Hoogte maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

Zone

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Hydrocotyle leucocephala – Braziliaanse Waterklimop” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *