Hypancistrus sp. – Angelicus Pleco – L004

Hypancistrus sp. – Angelicus Pleco – L004 is een nog onbeschreven soort. Ze worden bruin tot zwart met daarop witte stippen.

Beschrijving

Hypancistrus sp. – Angelicus Pleco – L004

Zoals je aan de onvolledige naam Hypancistrus sp. kunt zien is deze soort nog niet officieel beschreven. In het L-nummer systeem zijn ze opgenomen onder meerdere nummers. De kleur en tekening zijn dan ook wat variabel. Hypancistrus sp. L004 is ook terug te vinden als L005, L028 en L073. Als normale naam wordt ook wel Angelicus Pleco of Portel Angelicus Pleco gebruikt.

Zie voor de complete lijst L-nummers en de uitleg over de nummers ,het artikel: L-Nummers en LDA-nummers? De uitleg!

Beschrijving

De kleur van deze soort is variabel en loopt van bruin tot diepzwart. De hoeveelheid en grootte van de stippen is ook variabel. Van veel kleine stippen tot minder grotere stippen. L004 kunnen maximaal zo’n 15 centimeter lang worden.

Niet agressief zolang er voldoende ruimte en, belangrijker nog, schuilplaatsen aanwezig zijn: minimaal een per exemplaar. Zoals alle andere soorten uit het geslacht Hypancistrus is het aanbevolen om deze soort in een klein groepje te houden, omdat dan een meer natuurlijk gedrag vertoond wordt en de dieren zich beter op hun gemak voelen.

Is er niet voldoende ruimte, of zijn er te weinig schuilplaatsen aanwezig, dan kunnen echter heftige gevechten uitbreken, waarbij er zeker gewonden kunnen vallen!

Herkomst

Zuid Amerika:
L004/L005: Rio Tocantins bij Cametá, Brazilië.
L028: Guamá bij Ourém, Brazilië.
L073: Portel bij de Rio Do Pará rivier, Pará, Brazilië.

Dieet

Hypancistrus sp. Angelicus Pleco - L028 - Close up mond
Hypancistrus sp. Angelicus Pleco – L028 – Close up mond

Een snelle blik op de tanden van deze meerval verraadt dat we het hier met een carnivoor van doen hebben. Deze Pleco doet zich graag tegoed aan voedsel zoals garnalen, krill, mosselen, stukjes rauwe vis, bloedwormen en muggenlarven en zinkende voedertabletten voor carnivoren. Eenmaal geacclimatiseerd zal deze vis vaak ook plantaardig voedsel als algen/meerval tabletten tot zich nemen. Als algenopruimer is deze soort overigens volledig ongeschikt, vanwege zijn voornamelijk carnivore aard.

Het Aquarium

Deze kleinblijvende meerval geeft de voorkeur aan een gedimd aquarium met veel schuilplaatsen, in de vorm van planten, kienhout, rotsen en/of kunstmatige grotten. Om meerdere exemplaren van deze soort te houden, of om deze soort samen met andere bodembewoners te houden, is een aquarium van 100x40cm. benodigd, aangezien de soort vrij territoriaal kan zijn, en bij een gebrek aan schuilplaatsen kan de Angelicus Pleco zich nogal agressief tegenover andere bodembewoners gedragen. Indien het de enige bodembewoner in het aquarium is, is een aquarium van 80x35cm. voldoende, maar hij doet het het best in gezelschap van een paar soortgenoten in een eigen aquarium.

Deze soort doet het het beste in zacht, licht zuur tot neutraal water (pH 6-7,5 en dH 2.0-15.0), rijkelijk voorzien van zuurstof en met veel stroming. Een sterk filter is belangrijk, aangezien deze vis veel afvalstoffen produceert.

Kweken met Angelicus Pleco L004

Ideale voortplantings-omstandigheden voor de L004 omvatten snelstromend, warm water (28-30 graden Celsius) met een hoog zuurstofgehalte. Dat laatste kan tot stand gebracht worden met behulp van een aan een filter of stromingspomp aangesloten diffusor-stuk (een uitbreiding op de uitstromer dat lucht aan het water toevoegt), of door de uitstroom van een van de filters op oppervlakte-niveau te plaatsen, waardoor de wateroppervlakte gebroken wordt, en uitwisseling van gassen kan plaatsvinden (CO2 wordt uitgewisseld voor zuurstof). De bak moet ingericht zijn met kunstmatige broedgrotten (of iets soortgelijks van rotsen/kienhout). De ingang moet worden voorzien van sterke stroming. De ideale verdeling van de sekses is 2 of 3 vrouwtjes per mannetje.

Auteurs

Jonas Hansel – Piranha-info.com
John de Lange

Copyright foto’s

Jonas Hansel – Piranha-info.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Nederlandse Namen

,

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

, ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Hypancistrus sp. – Angelicus Pleco – L004” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *