Hyphessobrycon pulchripinnis – Citroen Tetra

De Citroen Tetra is een leuk gekleurd visje dat niet vaak gehouden wordt. Eenmaal in je aquarium kleurt hij echter vaak veel mooier als in de winkel.

Beschrijving

Hyphessobrycon pulchripinnis – Citroen Tetra

Hyphessobrycon pulchripinnis is in 1937 beschreven door Ernst Ahl. In het Nederlands worden ze ook wel Citroen Tetra (of Citroen Zalm) genoemd.

De geslachtsnaam Hyphessobrycon kan worden opgebroken in twee oud Griekse woorden. Hyphesson betekent “een beetje kleiner” en “bryko” betekent bijter. Tezamen vormen zij de geslachtsnaam “Kleine Bijter”. De soortnaam pulchripinnis is op te breken in twee Latijnse woorden. Pulcher betekent ‘mooi’ en pinna betekent ‘vin’. Een verwijzing naar de mooi gekleurde zwart/gele rug en anaalvinnen.

Beschrijving

De Citroen Tetra is een leuk gekleurd visje die jammer genoeg weinig gehouden wordt. Door de stress van het transport kleuren ze in de winkel vaak grijs waardoor ze niet meegenomen worden. Na een week of twee in een beplant aquarium komen de kleuren pas goed te voorschijn.

Hyphessobrycon pulchripinnis kunnen een maximale lengte bereiken van zo’n vijf centimeter. Het lichaam is semi transparant. Op de rug heeft hij een geel-bruine kleur wat naar beneden toe overgaat in een zacht citroen geel. De rug- en aarsvin hebben een witte/citroen gele tip die duidelijk afsteekt tegen het zwart in deze vinnen.

Hyphessobrycon pulchripinnis - Citroen Tetra
Hyphessobrycon pulchripinnis – Citroen Tetra

Herkomst

Zuid Amerika; Brazilië

Het Aquarium

Doordat ze niet zo heel groot worden zijn ze zeer geschikt voor een wat kleiner aquarium. Het zijn echter wel scholenvisjes die met minimaal 5 a 6 soortgenoten moeten worden gehouden. Zorg er dus wel voor dat er niet teveel vissen in het aquarium komen. Bij voorkeur moet je er ook voor zorgen dat je meer vrouwen dan mannen houdt. Een verhouding van één man met twee vrouwen is ideaal. De mannen zijn te herkennen aan de wat bredere zwarte zoom in de rug- en anaalvin en ze worden iets groter als de vrouwen.

Om de kleuren mooi uit te laten komen kun je het beste gebruik maken van een donkere bodem en het water filteren over turf (verlaagt ook de pH iets, wat deze visjes zeker zullen waarderen).Ook wat drijfplantjes worden op prijs gesteld. Verder de gebruikelijke rand beplanting waartussen ze zich kunnen terug trekken. Het zijn actieve visjes maar zwemmen niet echt snel.

De Kweek

De kweek is in de gezelschapsbak wat lastig. Het zijn eier-eters die na het paren maar wat graag op zoek gaan naar wat lekkere eitjes. Een apart kweekbak werkt dan ook het beste.

Je kunt gebruik maken van een klein aquarium vanaf 50x30x30 centimeter. De bodem kan kaal blijven of 2-3 lagen knikkers bevatten. De pH van het water rond de pH 6,5 brengen met een temperatuur van 23 graden Celsius. De eieren worden afgezet tussen fijnbladige planten zoals Javamos of Myriohyllum. De meeste eieren plakken niet echt en vallen als snel naar de bodem. Bij een kale bodem moeten de ouders direct na het afzetten worden verwijderd omdat ze anders op zoek gaan naar de eieren. Bij het gebruik van knikkers heb je wat meer tijd. De eieren vallen er tussen waardoor de ouders er niet meer bij kunnen.

Opgroeien van de Jonge Hyphessobrycon pulchripinnis – Citroen Tetra

De eieren van de Citroentetra komen na 24 tot 48 uur uit en de larfjes teren dan nog 2 tot 3 dagen op hun dooierzak. Na 4-5 dagen kunnen ze vrij zwemmen en kun je beginnen met voeren van infuus, liquifry en ander klein voer. Na een dag of tien zouden ze ook fijn droogvoer kunnen krijgen.

De jonge Hyphessobrycon pulchripinnis zijn erg gevoelig. Het water moet absoluut schoon zijn, regelmatig verversen is dus noodzakelijk. Ze kunnen ook niet tegen temperatuur schommelingen. Zorg bij het verversen dan ook voor van te voren bereid water wat al op temperatuur is gebracht.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

John de Lange
F. Ingemann Hansen – Akvariefotografen.com

Referenties

Fishbase.se

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

Nederlandse Namen

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Hyphessobrycon pulchripinnis – Citroen Tetra” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *