Hyphessobrycon robertsi – Sikkeltetra

De Hyphessobrycon robertsi of Sikkeltetra is een vreedzame ietswat schuwe scholenvis. Zorg voor een grote school zodat ze zich veilig voelen!

Beschrijving

Hyphessobrycon robertsi – Sikkeltetra

Hyphessobrycon kun je opbreken in twee delen:  brykon betekend in het Grieks zoiets als bijter of tandenknarser. Hyphesso is waarschijnlijk een foutieve vertaling geweest van een Grieks woord wat een beetje kleiner betekend. Samen vormde dit waarschijnlijk de uitleg: “kleine bijter”.

Vaak word hij vermeld als een ondersoort van Hyphessobrycon bentosi. Deze laatste hebben echter witte vinnen die minder lang zijn, terwijl de Hyphessobrycon robertsi Rode vinnen met een zwarte zoom hebben. De Hyphessobrycon bentosi zijn ook meer roze van kleur terwijl Hyphessobrycon robertsi meer wijnrood gekleurd is.

Synoniemen: Hyphessobrycon bentosi bentosi, Hyphessobrycon robertsi.

Lengte:
+/- 5cm

Geslachtsonderscheid:

Gemakkelijk te onderscheiden. De mannen hebben een verlengde Rug en aarsvin. De rugvin van de mannen is vaak zo lang dat ze in een boog terugvalt op de rug ter hoogte van de vetvin of staart. Mannen zijn donkerder van kleur (wijnrood) terwijl de vrouwen meer doorzichtig rood van kleur zijn, de vrouwen hebben wat meer volume en hebben een witte stip op de punt van hun rugvin.

Waterwaardes:
Temperatuur: 25/28°c
pH: 5/7

Herkomst:
Zuid-Amerika, Peru, Brazilië

Min.lengte aquarium:
80Cm

Groepsgrootte:
Scholenvis, ik zou een school van minstens 10 exemplaren aanraden

Gedrag

De Hyphessobrycon robertsi – Sikkeltetra is een schuwe scholenvis. Ze verschuilen zich in een te fel verlicht aquarium steeds tussen de planten. Bij een gebrek aan schuilplaatsen zullen ze zich passief bij de bodem ophouden. Ook zullen de vissen bij een te felle verlichting niet mooi op kleur komen. Bij Diffuus licht krijgen we een heel ander gedrag te zien. Onder de schaduw van drijfplanten gaan de mannen schijngevechten houden, met opgezette vinnen gaan ze flank naast flank elkaar proberen te verdrukken. Ook vrouwen vertonen, wel in mindere mate, onderling dit gedrag. Andere vissen worden (in mijn aquarium) ongemoeid gelaten. Wel lees ik meldingen van pesterig gedrag als de groep te klein is.

Voeding

Sikkeltetra’s zijn geen moeilijke eters, hier krijgen ze vele soorten diepvriesvoedsel voorgeschoteld, alles word gewillig gegeten. Plantaardig voedsel wordt niet gegeten.

Kweek van de Hyphessobrycon robertsi – Sikkeltetra

Over de kweek van de Hyphessobrycon robertsi – Sikkeltetra is niets bekend, aangenomen word dat deze vergelijkbaar is met de kweek van andere Hyphessobrycon soorten.

Opmerkingen

Dit is een prachtige maar schuwe vis die nogal gevoelig is aan variërende en/of veranderende waterwaardes. Een leuke uitdaging voor de iets meer ervaren aquariumhouder.

Video

Auteur

Babysnake – Aquaforum

Copyright foto’s

Babysnake

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

,

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Hyphessobrycon robertsi – Sikkeltetra” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *