Hypselecara temporalis

Voor de Hypselecara temporalis is een aquarium nodig van minimaal 2 meter. Het aquarium inrichten met dichte harde beplanting, drijfplanten, stenen en kienhout zodat er voldoende schuilplaatsen ontstaan.

Beschrijving

Hypselecara temporalis

De Hypselecara temporalis kan een maximale lengte bereiken van zo’n 25 centimeter. De Hypselecara temporalis heeft verschillende kleuren, de hoofdkleur is oranje-roze, de basiskleur is mosterdgeel tot olijfgroen. De vinnen hebben soms een blauwe gloed, de ogen zijn oranje omrand. De zwarte band met de vlek in het midden is niet altijd duidelijk te zien. In het Engels wordt deze vis ook wel Chocolate cichlid of Emerald cichlid genoemd.

Hypselecara temporalis zijn tamelijk vreedzame vissen die prima met andere cichliden samengehouden kunnen worden, andere bewoners laten ze met rust. Ze gaan bijvoorbeeld goed samen met de Uaru amphiacanthoides of Uaru fernandezyepezi, de Heros severus, Discusvissen en Maanvissen. Alleen in de paartijd kunnen ze wat agressief worden.

Synoniemen: Cichlasoma temporale, Heros temporalis.

Herkomst

Rio Negro, Ucayali, Peru, Brazilië, Guyana, Amazonegebied.

Het Aquarium

Voor de Hypselecara temporalis is een aquarium nodig van minimaal 2 meter. Het aquarium inrichten met dichte harde beplanting, drijfplanten, stenen en kienhout zodat er voldoende schuilplaatsen ontstaan. Het kan zijn dat ze weleens van de planten eten. Een paar vlakke en schuingeplaatste stenen mogen niet ontbreken. Met gedempte verlichting komen de kleuren van de vis beter tot zijn recht. Ze stellen hoge eisen aan de waterwaardes, een goede filtering en regelmatige waterverversing is dan ook aan te raden.

Water

Temperatuur: 25-29 graden.
PH: 5-7,5
GH: 3-6

Voeding

Als voedsel moet krachtig levend voer of diepvriesvoer worden gegeven zoals stukjes runderhart, mosselen, garnalen, regenwormen, muggenlarven en krill, ook groenvoer mag niet ontbreken. Als aanvulling droogvoer. Zorg voor voldoende afwisseling.

Kweek van de Hypselecara temporalis

De kweek van de Hypselecara temporalis is vrij eenvoudig, er worden 400 tot 800 eitjes op een platte steen afgezet en bevrucht. Na 3 dagen komen de eitjes uit, de jongen worden in broedkuiltjes ondergebracht.

Na 6 dagen zwemmen de jongen vrij rond, ze kunnen opgekweekt worden met artemia-naupliën. Naarmate de jongen groter worden kan worden overgestapt op groter voer.

Video

Auteur

Coby

Copyright foto’s

J. de Lange

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Hypselecara temporalis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *