Hypsypops rubicundus – Garibaldi Juffer

Hypsypops rubicundus

Beschrijving

Hypsypops rubicundus – Garibaldi Juffer

Hypsypops rubicundus is in 1854 officieel beschreven door Girard. De geslachtsnaam Hypsypops is op te delen in twee oud Griekse woorden. Hypsy betekent hoog en ops betekent uiterlijk. Een verwijzing naar de hoog gebouwde vorm van deze vissen.

De naam Garibaldi Juffer heeft hij gekregen ter nagedachtenis aan Giuseppe Garibaldi. Rond 1840 begon hij met het dragen van rode shirts als persoonlijk kenmerk. Giuseppe Garibaldi was een Italiaanse nationale held die vocht voor de samenvoeging van Italië. Bij de ontdekking van Hypsypops rubicundus die een rode kleur heeft en niet bang is om aanvallers zijn tanden te laten zien was de gewone naam een feit.

Beschrijving

In het wild kan Hypsypops rubicundus een totale lengte bereiken van zo’n 38 centimeter. In een aquarium blijven ze doorgaans wat kleiner en worden niet langer dan zo’n 30 centimeter. Het zijn hoog gebouwde en lijvige vissen.

Volwassen exemplaren zijn in hun geheel helder oranje van kleur. De jonge en juveniele dieren zijn meer oranje rood en hebben op het lichaam helder iriserend blauwe stippen.

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Ron DeCloux

Referenties

Fishbase
Animal-world.com
MontereyBayAquarium.org

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

Nederlandse Namen

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Hypsypops rubicundus – Garibaldi Juffer” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *