Ilyodon furcidens

De Ilyodon furcidens is een attractief visje met een subtiele gele en zwarte kleuring over het lichaam.

Beschrijving

Ilyodon furcidens

Ilyodon furcidens maakt deel uit van de Goodeidae-familie (echte levendbarenden) en vindt z’n oorsprong in het hoogland in de Mexicaanse staten Colima, Jalisco en Michoacán. Ze worden meestal gevonden in stilstaand tot matig stromend water. Zowel mannen als vrouwen worden ongeveer 9 à 10 cm groot. Het is een attractief visje met een subtiele gele en zwarte kleuring over het lichaam en mooie geel gekleurde vinnen. De vinnen zijn bij de mannetjes duidelijk intenser gekleurd dan bij de vrouwtjes.

Synoniemen: Characodon furcidens, Ilyodon xantusi.

Biotoop

Hun biotoop ligt in poelen en tussen de steenpartijen in rivieren. Als substraat vindt men er zand, slib, grind, rotsen en keien. Ze leven er in tot 1.5 meter diepe gebieden, meestal helder tot donker water. In hun biotoop zijn geen waterplanten aanwezig.

Karakter

Ilyodon furcidens is een vredelievend visje en kan makkelijk in een gezelschapsaquarium worden gehouden. De mannetjes krijgen het vaak met mekaar aan de stok, doch gaan ze mekaar niet verwonden. Een aquarium, ingericht met voldoende schuilplaatsen kan hen daarbij dan ook enkel maar voordelen opleveren. Tevens kan men ook meerdere mannen samen houden zodat de weinige, doch mogelijke vechtpartijen verspreid worden over meerdere vissen.

Het Water

De watertemperatuur houdt men tussen 18 en 27°C.

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Dieet

Ilyodon furcidens is niet moeilijk in zijn voedselkeuze en zal alle soorten voer aanvaarden die men hem voorschotelt. Groenvoer mag echter niet ontbreken in zijn dieet. Een bealgd aquarium zal hem dan ook een bijkomende voeselbron. In zijn verschillende natuurlijke biotopen zijn algen dan ook in vrij grote aantallen aanwezig.

Kweek van de Ilyodon furcidens

Kweken met de Ilyodon furcidens levert tevens geen problemen. Na een zwangerschap van ongeveer 7 à 8 weken worden er gemiddeld een dertig- tot veertigtal jongen ter wereld gebracht. Deze jongen ziin dan al 15 tot 20 mm lang wat het verder grootbrengen vergemakkelijkt, zeker wanneer ze in een speciaalaquarium worden gehouden vermits Ilyodon furcidens niet zal gaan jagen op de jongen.

Video

Auteur

Pascal Ribbens

Copyright foto’s

Pascal Ribbens
Wisse Sluijters

Bronnen
www.fishbase.org
www.goodeiden.de
– Ilyodon furcidens by Steve smith, First published in Fincinnatti, the official newsletter of the
Greater Cincinnati Aquarium Society
– Something New 2 – Ilyodon furcidens By Michael McKinney, from The Underwater News,
Pioneer Valley Aquarium Society, January 2004,
– Freshwater Fishes Of Mexico, Robert Rush Miller, pg. 282-283

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Landen

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Ilyodon furcidens” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *