Iodotropheus sprengerae

De Iodotropheus sprengerea is een van de rustigste Mbuna’s uit het Malawimeer. Hun roestbruine kleur is duidelijk herkenbaar tussen de veelal bontgekleurde Mbuna’s.

Beschrijving

Iodotropheus sprengerae

Zoals bij veel cichliden hebben de mannetjes en vrouwtjes van de Iodotropheus sprengerae een andere lengte. De mannetjes worden maximaal 12 centimeter en de vrouwtjes ongeveer 9 centimeter. De grondkleur van deze vis is roestbruin. Daaroverheen zit een paarse gloed.

Deze vis gaat onder meerdere namen door het leven. Andere zijn nog: Rusty cichlid ,Petrotilapia Tridentiger, Melanchromis brevis.

Herkomst

Boadzulu Island, Mokokola Reef, de eilandjes Chinyankwazi en Chiyamwezi, Malawimeer.

Inrichting

Ondanks dat de Iodotropheus sprengerae niet heel groot zijn hebben ze wel zeker de ruimte nodig. Een aquarium van minimaal 1.20 meter is daarom noodzakelijk. Het aquarium moet worden ingericht met rotspartijen zodat er holen ontstaan. Door de stenen te stapelen ontstaan meer holen. Daarnaast kunnen ook harde planten gebuikt worden. Ondanks dat deze vissen niet graven wordt een zandbodem zeer op prijs gesteld.

Karakter

Deze Iodotropheus sprengerae is vrij rustig en vreedzaam. De mannetjes onder elkaar kunnen echter weleens agressief zijn. Het beste is daarom om één mannetje te houden met drie of vier vrouwtjes. Het mannetje vormt geen territorium en kan daarom goed met andere malawicichliden worden samengehouden.

Voeding

Deze vis eet nagenoeg alles maar zorg wel voor voldoende afwisseling tussen levendvoer, diepvriesvoer, groenvoer en droogvoer.

Kweek van de Iodotropheus sprengerae

De kweek van de Iodotropheus sprengerae is vrij eenvoudig. De vissen paren met elkaar en vervolgens worden de eitjes afgezet. Vervolgens neemt het vrouwtje de eitjes in haar mond en deze worden met behulp van de eivlekmethode bevrucht door het mannetje. Het gaat om ongeveer 20 eitjes per keer die in de bek van het vrouwtje worden uitgebroed.Even een korte toelichting over de eivlekmethode. Wanneer het vrouwtje de eitjes in de bek neemt zijn deze nog niet bevrucht. Hier heeft het mannetje een manier op gevonden. Hij heeft op zijn aarsvin zogenaamde eivlekken (witte stipjes). Deze vlekken lijken op eitjes waardoor het vrouwtje denkt dat ze eitjes vergeten is. Ze hapt naar de aarsvin om deze in haar bek te nemen en vervolgens stoot het mannetje homvocht af waardoor de eieren in de bek van het vrouwtje bevrucht worden.

Nadat de eitjes zijn uitgekomen blijven deze nog in de bek van het vrouwtje. Na ongeveer drie weken worden de eitjes losgelaten en kunnen ze worden opgekweekt met artemia-naupliën, opfokvoer en fijngewreven droogvoer.

Video

Auteur

Kevin

Copyright foto’s

Toni Wagner – Tonis-africancichlids.de
J. de Lange

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Locaties

, , ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Iodotropheus sprengerae” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *