Iriatherina werneri – Werners Regenboogvis

De Iriatherina werneri kan een lengte bereiken van zo’n 5 centimeter. Als je een schooltje houdt dan laten de mannen vaak schitterende schijn gevechten zien.

Beschrijving

Herkomst

Nieuw Guinea, Noord Australië.

Uiterlijk

De Iriatherina werneri kan een lengte bereiken van zo’n 5 centimeter. Het mannetje heeft lang uitgerekte vinnen, de staartvin heeft aan allebei de kanten een verlengde vinstraal. De verlengde vinnen van het mannetje zijn zwart, de staartvin is doorzichtig met aan het uiteinde een oranje kleur. Zijn lichaam heeft een bruin-oranje achtige gloed. Het vrouwtje heeft kleinere vinnen, en een doorzichtige staartvin. De rug- en aarsvin hebben een geelachtige gloed, haar lichaam is meer zilverachtig.

Water

Temperatuur: 25-27 graden.
PH:7-7,5
GH:12-16

Inrichting

Vroeger werd wel vermeld dat deze regenboogvis een van de weinigen zou zijn die in een klein aquarium gehouden zou kunnen worden. Een aquarium van 6o centimeter is echter niet voldoende. De Iriatherina werneri – Werners Regenboogvis is een zeer actieve zwemmer en voor een groepje van deze fantastische regenboogvissen is een aquarium van minimaal 100 centimeter lengte beter om hun gedrag goed tot hun recht te laten komen. Je moet er ook voor zorgen dat er voldoende zwemruimte overblijft, het aquarium dus niet helemaal vol laten groeien. Demp het licht een beetje met deels drijfplanten. Je kunt op de bodem zand of grind gebruiken, voor deze soort zal dat niet veel uitmaken, ze komen niet of nauwelijks op de bodem. Ververs regelmatig het water!

Voeding

In het wild leeft deze soort van hele kleineschelpdiertjes en klein levend voedsel als watervlooien en cyclops, klein levendvoer zullen ze dus graag opnemen, wildvang dieren kun je langzaam laten wennen aan vlokvoer, in de loop van de tijd zullen ze dit ook wel nemen.

Karakter

Vooral de mannen vallen op bij dit visje, de lange vinnen zijn echter wel uitnodigend voor andere soorten om aan te knabbelen. Een combinatie met andere vissen kan wel maar zorg dan voor bewoners die zijn vinnen met rust laten. De Iriatherina kan overigens prima in een schooltje gehouden worden, de mannen zullen dan schijngevechten houden die bestaan uit het opzetten van de vinnen wat een prachtig schouwspel geeft, zie hieronder voor foto’s van dit tafereel!

Kweek

De kweek is niet eenvoudig, gebruik een ruime kweekbak met fijnbladige planten zoals javamos.
De eitjes worden tussen de planten afgezet gedurende een paar dagen. Na de eiafzetting kun je het beste de ouders uitvangen en de jongen opkweken met stofvoer of radardiertjes.

 

Auteur

Coby – J. de Lange

Copyright foto’s

AquariumGlaser.de
Hristo Hristov

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Iriatherina werneri – Werners Regenboogvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *