Kiunga bleheri

Kiunga blehri is tot nu toe alleen nog gevonden in kleine kreekjes in de buurt van de weg tussen Kiunga en Konkonda, ongeveer 10-12 kilometer ten westen van Kiunga.

Beschrijving

Kiunga bleheri – Bleher’s Blue Eye

Allen, 1983

Gerard Allen heeft deze soort beschreven in 2004. Op het eerste gezicht lijken ze erg op Kiunga ballochi. Het verschil is te zien aan de kortere tweede rugvin en anaal vin. Verder heeft deze soort een ander aantal vinstralen in zijn rugvin en 6 in plaats van 5 rijen schubben op zijn zij. Daarnaast zijn de 2de vinstralen grotendeels onvertakt. Het lichaam heeft een semi-transparante kleur en de 2de rugvin heeft een gele kleur met een zwarte rand. De maximum lengte is 2.8 centimeter.

Herkomst en Leefomgeving

Kiunga blehri is tot nu toe alleen nog gevonden in kleine kreekjes in de buurt van de weg tussen Kiunga en Konkonda, ongeveer 10-12 kilometer ten westen van Kiunga. Ze zijn als eerste gevangen door Heiko Bleher in 1991 uit de Tare Creek, ongeveer 12 kilometer van Kiunga, langs de weg naar Konkonda in Papua New Guinea. Helaas waren de gevangen soorten zoekgeraakt tijdens het vervoer met het vliegtuig. Bij een tweede poging in 1993 lukte het hem eindelijk om ze naar Europa te krijgen. Meer vissen werden in grotere aantallen gevangen in 2003 en zijn tegenwoordig verkrijgbaar voor de aquarium houders. Deze zijn gevangen in ondiepe witwater beekjes. De waterwaarden die toen zijn vastgelegd waren: pH 5.9, geleidbaarheid 29 µS/cm en een temperatuur van 27 °C. De precieze minimum en maximum waarden zijn echter nog niet bekend.

Opmerkingen

Deze soort was in 1994 gevangen door Charles Nishihira tijdens het zoeken naar Kiunga ballochi. In 2007 was hij opnieuw gevangen door Mark Allen en Philip Atio.

Literatuur

Allen G.R. (2004) Kiunga bleheri, a new Blue-Eye (Pisces: Pseudomugilidae) from fresh waters of Papua New Guinea, aqua, Journal of Ichthyology and Aquatic Biology 8 (2): 79-85.

Allen G.R., A.W. Storey and M. Yarrao (2008) Freshwater Fishes of the Fly River, Papua New Guinea. Ok Tedi Mining, Tabubil, PNG.

Auteur

Adrian R. Tappin – Home of the Rainbowfish

Vertaling

R.Eltingh

Copyright foto’s

Mark Allen

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Kiunga bleheri” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *