Kronoheros umbriferus

Kronoheros umbriferus ondergaat een behoorlijke verandering in lichaamsvorm naarmate de maximale lengte wordt bereikt. Van redelijk slank met spitsvormige snuit wordt het een massieve, grote vis.

Beschrijving

Kronoheros umbriferus

Kronoheros umbriferus is in 1913 voor het eerst beschreven als Cichlasoma umbriferum door Meek en Hildebrand, daarna heeft hij nog een tijdje Caquetaia umbriferum waarna dit is gewijzigd in umbrifera. De huidige geldige naam is Kronoheros umbriferus.

Beschrijving

Geslachtsonderscheid, vaak is er bij de vrouwen een donkere zone in de rugvin zichtbaar.  De mannen hebben doorgaans meer stippen op kop/kaak. Vaak ontbreken deze stippen bij vrouwelijke exemplaren op de kaak.

Kronoheros umbriferus ondergaat een behoorlijke verandering in lichaamsvorm naarmate de maximale lengte wordt bereikt. Van redelijk slank met spitsvormige snuit wordt het een massieve, grote vis. Dominante mannen kunnen een mooie voorhoofdsbult ontwikkelen.

Persoonlijk heb ik vele varianten, koppels en groepen samen verzorgd.

Ze zijn zowel als groep als als koppel goed te verzorgen, maar gedrag/agressie heeft te maken met de ruimte die men ze kan bieden. Er zijn echter ook varianten bekend die erg pittig in hun gedrag zijn.

Ze zijn echter ook te houden op kamertemperatuur rond de 20 graden , alleen paring is bij de lage temperatuur zeldzaam.

Herkomst

Panama, Colombia

Het Aquarium

Voor de inrichting gebruik ik vaak grote flagstones tegen de achter en zijwanden op deze manier kunnen ondergeschikte vissen zich terug trekken voor de dominante exemplaren. Ik merk dat dit ook zorgt voor rust in de bak.

Kronoheros umbriferus zijn doorgaans goed te combineren met bijv. petenia, Cincelichthys pearsei, nourisatii. Met soorten zoals maculicauda zou ik ze niet samen houden dit kan zorgen voor kruisingen.

Kweek van Kronoheros umbriferus

De paarbinding is erg hecht en vaak na de broedperiode gaan ze ook hun eigen weg.

Ik hoor vaak dat de kweek met Kronoheros umbriferus lastig is. Ik heb daar echter nooit problemen mee gehad, hier zijn het net kleine productielijnen.

Soms zwemmen er 2 verschillende nesten in de bak, de man heeft dan met 2 vrouwen afgezet en pendelt heen en weer.

Video

Auteur

Brian Traas

Copyright foto’s

AquaMojo
Brian Traas

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

, ,

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

,

Ecosysteem

,

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Kronoheros umbriferus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *