Labroides dimidiatus – Gewone Poetsvis

Beschrijving

Labroides dimidiatus – Gewone Poetsvis

Labroides dimidiatus is in 1839 officieel beschreven door Valenciennes.

Dieet

In het wild zet de Gewone Poetsvis een poetsstation op. Vissen komen langs bij dit poetsstation om de huid te laten reinigen van parasieten en andere ongewenste onderdelen. Ze zijn goed in het verwijderen van Isopods en Platwormen. Omdat ze van de parasieten alleen niet kunnen eten, eten ze ook steeds een klein beetje van de slijmlaag van de vissen die gepoetst worden. In het wild is het aanbod aan vissen groot, de gepoetste vissen hebben dan ook geen last van het verliezen van een klein beetje slijm. In het aquarium met weinig vissen is dat wel anders. Bij een tekort aan vissen eten ze teveel van de slijmlaag waardoor de gepoetste vissen kunnen verzwakken. We raden de Gewone Poetsvis dan ook alleen aan voor grotere aquariums met voldoende andere vissen.

Zoutwater Witte Stip (Cryptocaryon irritans) of Peperstip worden overigens door Labroides dimidiatus niet verwijderd.

Opmerkingen

Let op: Er is een vissoort die de Gewone Poetsvis nadoet (mimicry). Hij heeft exact dezelfde kleur en vorm aangenomen maar in plaats van te poetsen eet hij de schubben van de vis die hij poetst: Aspidontus taeniatus.

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

John de Lange

Referenties

Fishbase.org
The cleaner wrasse, Labroides dimidiatus, is a key organism for reef fish diversity at Ras Mohammed National Park, Egypt
Reefapp.net

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Nederlandse Namen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Labroides dimidiatus – Gewone Poetsvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *